bannerPos

Dall: Måske den bedste høst nogensinde

Årets høst har været god mange steder i Danmark, således også hos formand hos Landbo Syd, Mogens Dall. Her es han under høstarbejdet.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
03-09-2019 15:44
Udbytterne er gode, kvaliteten i top, og høsten har været forholdsvis nem, selv om det drillede til sidst. Majshøsten venter forude og tegner godt, og vi er kommet godt i gang med efterårsarbejdet.

Den samlede kornhøst målt i ton ligger på højde med de bedste høstår nogensinde, lyder meldingerne, og det er formand for LandboSyd, Mogens Dall ganske godt tilfreds med.

- En væsentlig del af høsten er kommet i hus i kraft af en kæmpeindsats af landmænd og landmandsfamilier landet over frem til og med weekenden. Der står lidt tilbage, men overordnet set må vi være tilfredse med høsten. Udbytterne er gode, kvaliteten i top, og høsten har været forholdsvis nem, så vi har kunnet holde omkostningerne nede og er kommet godt i gang med at skabe grundlaget for gode afgrøder næste år, ligesom majshøsten tegner godt, siger Mogens Dall.

Brug for indtjeningen
Mogens Dall mener, at den for manges vedkommende gode høst i 2019 var hårdt tiltrængt.

- Efter et tørkeår er det fortjent. Vi er fuldstændig afhængige af vejrliget, og her får vi en succes-historie, som også har indvirkning på bundlinjen. Høæsten falder på et tørt sted. Der er brug for indtjeningen i et erhverv, der står over for store omstillinger og kan se frem til nogle år med et folketingsflertal, som ikke nødvendigvis er et positivt stemt, siger Mogens Dall.

Færre svin på slagterierne
Det er dog ikke alt, der er rosenrødt, set fra formandens stol.

- Jeg bliver desværre nødt til at minde om, at rammevilkårene ikke er gode nok sammenlignet med de vilkår, vores kolleger i nabolandene arbejder under. Mælkeprisen står stille, og der sendes færre og færre slagtesvin på slagterierne. Det koster dyrt herude, hvor udviklingen kan koste arbejdspladser og dermed aktivitet i hele samfundet. 1000 slagtesvin svarer til et fuldtidsjob, og 16 mio. slagtesvin skaffer 16.000 jobs, siger Mogens Dall.

Med hvedeudbyttet cirka ni procent over normalen og vårbyg 12 procent over normalen ender det med et resultat i bedste ende. Flere steder i landet ligger hvede- og vårbygudbytter, der tæller mest i den samlede høst, 15 til 20 procent over normalen, og enkelte planteavlskonsulenter tøver ikke med at kalde årets kornhøst for rekordstor.

Stabile tendenser på svinemarkeder

Efter den uro, som fundet af afrikansk svinepest i Tyskland for et par uger siden skabte, ser det europæiske svinemarked ud til at have fundet fodfæste igen.

Klovkursus på levende ben

BoviCura tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere, hvor der arbejdes med døde ben, og et for øvede, hvor man arbejder med levende ben.

Stære giver landmand store problemer

Det er svært at holde stære ude af kvægstalden. Det har landmand Michael Bossen Linnet fra Højer måttet konstatere.

Ekspanderer på biogasmarkedet: DBC Invest køber 'større' ejerandel i Outrup Biogas

DBC Invest foretager en tocifret millioninvestering i Outrup Biogas, hvilket dermed bliver selskabets fjerde investering i danske biogasanlæg.

Økologer går i samarbejde med vegetarer om nyt videnscenter

Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det skal sætte turbo under den grønne omstilling på middagsbordet, lyder det.
Side 1 af 1932 (38626 artikler)Prev1234567193019311932Next