Tidlig høst øger risiko for brand i marken

Det varme vejr øger risikoen for brand, men med en række forholdsregler kan man undgå udstyrs-nedbrud og at de tørre marker futter af i høsten.

Det seneste varme, tørre vejr betyder, at landmænd allerede enten er begyndt at høste eller er i fuld gang med at klargøre udstyret. Men kombinationen af fortsat varme og tørre marker øger samtidig risikoen for brandskader.
Det er især en god idé at tjekke, at mejetærskeren er helt klar, hvis man vil forebygge brand i motoren, påpeger forsikringsselskabet Topdanmark.  
Forsikringsselskabet har erfaring med flere anmeldelser om brande i mejetærskere ved varme somre. Derfor pointeres det, at ønsket om at få høsten i hus hurtigst mulig ikke bør gå ud over tiden til at forebygge skader.
 

Tjek mejetærskeren

- Høstsæsonen er begyndt tidligt i år, og der er allerede hektisk aktivitet på markerne. Men vi opfordrer til, at man altid sikrer sig, at mejetærskeren er klar ved at tjekke om alt er smurt og efterse, om brandslukningsudstyret har fået det årlige tjek. Det sidste er særligt vigtigt, når høsten er så tør, som den er i år, lyder det fra agronom Svend-Anker Worm.
Han understreger, at selv om mejetærskeren blev rengjort og smurt, før den blev parkeret for vinteren, så kan der være sket meget i månederne, der er gået. Mus kan have gnavet i en ledning eller en hydraulikslange.
Der gives flere råd til hvordan man kan få høsten sikkert i hus i næste udgave af LandbrugØst, der udkommer torsdag den 12. juli.
 

 

Læs også