Politi opfordrer til ekstra opmærksomhed fra bilister og traktorførere

Det er blevet den tid på året, hvor landbrugskøretøjerne indtager små og store veje. Ekstra opmærksomhed kan være med til at forhindre ulykker mellem landbrugskøretøjerne og øvrige trafikanter, lyder det fra færdselspolitiet.

Snart går vi ind i en af de måneder, hvor der sker flest uheld, hvor landbrugskøretøjer er involveret. Det skyldes naturligvis, at forår ikke alene er forbundet med varmere vejr, men også med at landmændene igen skal på markerne og derfor også færdes mere på de offentlige veje.

Sidste år blev en person dræbt i en ulykke med et landbrugskøretøj ved Hovborg i Vejen Kommune, lyder det i en pressemeddelelse fra Vejen Kommune. Der er i perioden 2016-2021 registreret yderligere 10 uheld med landbrugskøretøjer på vejene alene i Vejen Kommune.

- Efter den dødsulykke, der skete sidste år, vil vi gerne opfordre både førere af landbrugskøretøjer og de andre trafikanter til at være ekstra opmærksomme i trafikken, pointerer Knud Reinholdt, der er leder af Færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland.

Han understreger, at de fleste landbrugskøretøjer fylder meget på vejene, og her er det særdeles vigtigt, at førerne af landbrugskøretøjerne er ekstra opmærksomme på bilister og ikke mindst de blødere trafikanter. Alle bør holde god afstand til hinanden og ikke mindst signalere tydeligt, hvis der svinges eller overhales.

Plads til alle

Det er svært at undgå jord på vejene, når der arbejdes på markerne. Derfor skal landmanden opsætte advarselstavler under markarbejdet, som advarer trafikanter om den glatte kørebane. Det kan ligeledes være nødvendigt, at landmændene rengør vejene både under arbejdets udførelse, men især når markarbejdet er afsluttet. Her er landmanden forpligtet til at sikre, at vejen igen er farbar, så der ikke sker uheld.

- Som landmænd skal vi selvfølgelig sørge for at rydde op efter os, så der ikke opstår farlige situationer. Det gør vi jævnligt vores medlemmer opmærksomme på, siger H.C. Gæmelke, der driver et stort landbrug i Gesten og samtidig er formand for Jysk Landbrug.

Samtidig opfordrer han trafikanter til at have tålmodighed med de store landbrugsmaskiner, der ikke kører så stærkt.

Rådet for Sikker Trafik har udarbejdet en række gode råd til både bilister og førere af landbrugskøretøjer:

Gode råd til traktorførere

  • Tænd det gule rotorblink, når du kører på offentlig vej.
  • Aktiver blinklyset 100 meter før venstresving på landevej, så bilisterne i god tid kan se, hvad du vil.
  • Orienter dig bagud lige inden venstresving, så du kan nå at stoppe, hvis biler eller motorcykler er ved at overhale.

Læs også