Nye it-problemer hos Landbrugsstyrelsen: - Det kan ikke være rigtigt

Mangler i it-systemerne hos Landbrugsstyrelsen betyder nu, at økologiske landmænd ikke kan få overdraget tilsagn om økologiske investeringsstøtte til et nyt CVR-nummer. Det får nu hård kritik af Landbrug & Fødevarer.

Landbrugsstyrelsen meddeler en række økologiske landmænd, at de ikke kan få overdraget tilsagn om økologisk investeringsstøtte til et nyt CVR-nummer på grund af mangler i Landbrugsstyrelsens it-systemer. 

De meddeler, at de økologiske landmænd vil miste tilskud, hvis de gennemfører skattefri virksomhedsomdannelser, generationsskifte eller af andre grunde skifter CVR-nummer, før it-modulet er klar. Det er en helt urimelig og uholdbar situation, mener man i Landbrug & Fødevarer, der opfordrer Landbrugsstyrelsen til at finde en praktisk løsning, der ikke sætter udvikling af bedrifterne på hold.

Mail i sidste uge

I sidste uge skrev Landbrugsstyrelsen til en række landmænd, der har fået tilsagn til økologisk investeringsstøtte i 2021, og som står over for skattefri virksomhedsomdannelser, generationsskifter eller andre typer af omstruktureringer af bedriften. 

I mailen fremgik det, at de ikke kan få godkendt en overdragelse af tilsagn til et nyt CVR-nummer, så længe Landbrugsstyrelsen ikke har en it-løsning klar til at behandle det. 

Løsningen ventes ikke at være klar før »i løbet af sommeren 2023«, som styrelsen udtrykker det. Og hvis tilsagnshavere gennemfører omstruktureringen uden en godkendelse, som altså ikke er mulig nu, så ryger tilsagnet om støtte fra Landbrugsstyrelsen, hedder det videre. 

Blokerer for generationsskifter

Det er langt fra første gang, at der er it-udfordringer i Lamdbrugsstyrelsen, og hos sektorchef for Økologi i L&F Kirsten Lund Jensen er der stor utilfredshed med udviklingen.

- Det kan ikke være rigtigt, at økologer nu igen skal rammes af systemer, der ikke virker. Når man har nogle ordninger, der skal være med til at understøtte udviklingen i økologien, så skal de også virke i praksis, siger hun og fortsætter:

- Som det er nu, så betyder den manglende it, at økologiske landmænd, der har fået tilskud til økologiske investeringer, er blokeret fra at generationsskifte, lave skattefri virksomhedsomdannelse eller på anden måde udvikle bedriften uden at miste tilskuddet, siger Kirsten Lund Jensen.

Landbrug & Fødevarer har taget sagen op med Landbrugsstyrelsens direktion og følger sagen tæt, oplyser organisationen til Effektivt Landbrug.

Læs også