L&F vil have flere solceller og vindmøller på land

Vind- og solenergi på land er den hurtigste måde at udbygge vores vedvarende energi, der skal sikre vores energiuafhængighed og sætte fart på den grønne omstilling. De kommuner, der udbygger vedvarende energi, skal have lov til at beholde en større del af skatteprovenuet, mener ny, grøn alliance.

En ny alliance for vedvarende energi bestående af Landbrug & Fødevarer (L&F), Dansk Erhverv, Vestas, Green Power Denmark, Eurowind Energy, Norlys, European Energy, NRGi og Andel kalder nu på handling for at få opsat flere gigawatt sol- og vindenergi på land. Det skriver L&F i en pressemeddelelse.

For at øge incitamentet til at sætte turbo på udbygningen af vedvarende energi i de enkelte kommuner foreslår alliancen i et nyt udspil, at kommunerne selv beholder en større del af skatteindtægterne fra nye sol- og vindanlæg, der opstilles inden for kommunegrænsen.

Konkret skal det ske ved, at den kommunale indtjening fra jordskatter og erhvervsbeskatning fra nye sol- og vindprojekter bliver friholdt fra den kommunale udligning. Det vil betyde, at de kommuner, der gør meget for at få mere vedvarende energi op, bliver belønnet direkte.

- Det er vigtigt, vi nu får sat skub i opstilling af nye solceller og landvindmøller for at sikre momentum i den grønne omstilling. Vi skal have reduceret de lange sagsbehandlingstider og godkendelsesprocedurer. I landbruget – som har en lang tradition for involvering i vindmølle- og solcelleprojekter – vil det bl.a. være oplagt at sætte VE-anlæg op på de jorde, der udtages til klima-lavbundsområder. På den måde kan der skabes en rigtig god synergi mellem klimatiltag og grøn energi, siger direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.

Adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, udtaler:

- Flere vindmøller og solceller kommer til at forandre det danske landskab. Det er kun ret og rimeligt, at de borgere, der oplever de største gener ved de grønne projekter, også får belønningen. Og hvis vi hurtigt skal frigøre os fra Putins gas, bekæmpe klimaforandringer og sænke danskernes elregning, er det bydende nødvendigt, at kommunerne har et klart incitament til at sænke sagsbehandlingstiden og gøre sig attraktiv over for mere vedvarende energi.

Adm. direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, udtaler:

- Det her er en energipolitisk schweitzerkniv. Vi får både billigere grøn strøm, penge i kommunekasserne, hurtigere grøn omstilling og frigjort Danmark fra russisk gas. Dét farvel til fossiler kræver dog, at vi kommer op i gear i udbygningen af vedvarende energi. Så vi sikrer, at familien Danmarks nye elbil kører på grøn strøm, at der er en vindmølle for enden af din energi- og pengebesparende varmepumpe, og at der kommer sollys ud af LED-pærerne.

Vil firdoble mængde

Alliancen vedvarende energi – sammen om grøn strøm på land er opstået i kølvandet på regeringens ambition om at firedoble mængden af grøn strøm på land i 2030 – svarende til f.eks. 8,2 GW landvind og 20 GW sol eller, hvad der svarer til strøm til 12,5 millioner husstande.

Men udbygningen går ifølge alliancen for langsomt, og derfor skal der også indføres forpligtende minimumsmålsætninger for vedvarende energi på land i kommunerne. Hvis målsætningen skal opfyldes, skal der ifølge alliancen opsættes 2,3 GW om året.

Ifølge en måling foretaget af Norstat på vegne af Dansk Erhverv svarer to ud af tre danskere, at de ønsker flere vindmøller på land i Danmark. Opbakningen gælder på tværs af landsdele – også i Vestjylland, hvor landvindmøllekapaciteten er størst i dag.

Læs også