bannerPos

Sjælden bronzealderhøj fundet ved slagteriet i Rønne

Under gravearbejdet til en ny køletunnel dukkede overraskende en høj frem. Foto: Danish Crown

Et stykke 3.500 år gammel danmarkshistorie, en bronzealderhøj, dukkede uventet frem under arbejdet med at bygge en ny køletunnel. Senere fulgt fundet af brandgrave, som en lokal arkæolog kalder meget sjælden.

Først sent i projektet gjorde kommunen Danish Crown opmærksom på, at Bornholms Museum havde interesse i området, ifølge Erik Skovgaard Møller, der er projektleder på byggeriet i Danish Crown.

- Så kom der folk fra museet ud på pladsen, da vi begyndte at grave, og så fandt vi denne bronzealderhøj i jorden, siger Erik Skovgaard Møller.

Fundet af bronzealderhøjen indstillede gravningen i det pågældende område, så Bornholm Museum kunne tage over og sikre de historiske fund, der er i jorden.

- Bronzealderhøjen blev fundet i hjertet af det område, vi bygger på, men i et andet hjørne af byggefeltet fandt man efterfølgende nogle brandgrave, som er cirka 1.500 år yngre. Så de brandgrave skal også udgraves af Bornholms Museum og undersøges for historiske fund, siger Erik Skovgaard Møller, projektleder på byggeriet i Danish Crown.

Fundene forsinker byggeriet af den nye køletunnel på slagteriet.

- Et rimelig vildt fund, kaldes resterne af højen af museets arkæolog Nicolas Braun, han og kollegerne troede nemlig, at højen var gået tabt. Han og kollegerne har store forventninger til, hvad der kan findes i udgravningen.

Da Bornholms Andelssvineslagteri, som nu er ejet af Danish Crown, blev bygget i 1892, fandt man halvdelen af den samme bronzealderhøj og nogle brandgrave.

Arla vil belønne landmænd, der laver klimatjek

Arla vil nu give landmænd, der laver et klimatjek på deres bedrift, kontante fordele. Målet er at reducere CO2-udledningen på gårdniveau med 3 procent årligt.

Udvidelse på nordjysk mejeri

Nørager Mejeri ved Hobro udvides for 100 millioner kroner.

Salget af gyllegrej går forrygende

Samson fik en flot start på Agritechnica og kunne allerede tirsdag melde om mere end 20 afsluttede handler af gyllevogne og møgspredere.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisalget er fordoblet på seks år

Der er udsigt til, at de danske forbrugere næste år vil købe økologiske varer for op mod 20 milliarder. Dermed vil det økologiske forbrug være mere end fordoblet på de sidste seks år.

Svinenoteringen bestemmer pris på McCormick-traktor

Helms TMT-Centret har et usædvanligt tilbud til alle landmænd: Køb en McCormick-lagertraktor og høst en gevinst, hvis svinenoteringen falder fremover. Eller betal mere, hvis den stiger.
Side 1 af 1692 (33833 artikler)Prev1234567169016911692Next