bannerPos

Sjælden bronzealderhøj fundet ved slagteriet i Rønne

Under gravearbejdet til en ny køletunnel dukkede overraskende en høj frem. Foto: Danish Crown
06-09-2019 08:46

Et stykke 3.500 år gammel danmarkshistorie, en bronzealderhøj, dukkede uventet frem under arbejdet med at bygge en ny køletunnel. Senere fulgt fundet af brandgrave, som en lokal arkæolog kalder meget sjælden.

Først sent i projektet gjorde kommunen Danish Crown opmærksom på, at Bornholms Museum havde interesse i området, ifølge Erik Skovgaard Møller, der er projektleder på byggeriet i Danish Crown.

- Så kom der folk fra museet ud på pladsen, da vi begyndte at grave, og så fandt vi denne bronzealderhøj i jorden, siger Erik Skovgaard Møller.

Fundet af bronzealderhøjen indstillede gravningen i det pågældende område, så Bornholm Museum kunne tage over og sikre de historiske fund, der er i jorden.

- Bronzealderhøjen blev fundet i hjertet af det område, vi bygger på, men i et andet hjørne af byggefeltet fandt man efterfølgende nogle brandgrave, som er cirka 1.500 år yngre. Så de brandgrave skal også udgraves af Bornholms Museum og undersøges for historiske fund, siger Erik Skovgaard Møller, projektleder på byggeriet i Danish Crown.

Fundene forsinker byggeriet af den nye køletunnel på slagteriet.

- Et rimelig vildt fund, kaldes resterne af højen af museets arkæolog Nicolas Braun, han og kollegerne troede nemlig, at højen var gået tabt. Han og kollegerne har store forventninger til, hvad der kan findes i udgravningen.

Da Bornholms Andelssvineslagteri, som nu er ejet af Danish Crown, blev bygget i 1892, fandt man halvdelen af den samme bronzealderhøj og nogle brandgrave.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.
Side 1 af 1849 (36976 artikler)Prev1234567184718481849Next