Stadig muligt at søge om at få taget lavbundsjord ud

Miljøstyrelsen har knap tre uger før fristens udløb i den første ansøgningsrunde modtaget ansøgninger om at få taget 470 hektar lavbundsjord ud af drift.

Effektivt Landbrug kunne torsdag fortælle, at interessen blandt landmændene for at være med i den nye klimalavbundsordning under Miljøstyrelsen er jævn. Det var baseret ud fra oplandskonsulenternes erfaringer her i de første 7,5 uger af ansøgningsrunden.

Nu bekræfter Miljøstyrelsens tørre tal den udlægning. Der er indtil videre indløbet ansøgninger til styrelsen om at få taget et areal på 470 hektar lavbundsjord ud af drift, og der er dermed stadig masser af ledige tilskudskroner at søge om for lodsejerne.

Når ansøgningerne er behandlet, bliver der indledt en forundersøgelse, så det er heller ikke langt fra sikkert, at samtlige 470 hektar bliver fundet egnet til at tage ud.

Kan stadig nås

I alt er det forventningen, at klimalavbundsordningen kommer til at medføre, at 2.000 hektar bliver taget ud af drift. Det vil reducere CO2-udledningen med 30.000 tons er forventningen. I alt er der afsat 255,5 millioner kroner til ordningen, som er den første, hvor private lodsejere selv direkte kan søge om at få taget jord ud.

Fra Miljøstyrelsen lyder det, at man stadig kan nå at søge i denne første ansøgningsrunde, inden fristen udløber 15. april. Til efteråret åbner styrelsen for en ny runde.

Tilskuddet dækker kompensation til lodsejere og projektering og anlæg. Man kan som lodsejer få op til 86.000 kroner pr. hektar i kompensation, hvis man tager arealer ud, hvorfra der dyrkes højværdiafgrøder ned til 31.000 kroner pr. hektar, hvis der er tale om arealer med permanent græs.

Har sine tvivl

I torsdags lød det fra miljø- og oplandskonsulent hos Agri Nord, Rune Hjortbak, at han godt kan have sine tvivl om, hvorvidt man i denne omgang når at få brugt samtlige 255,5 millioner kroner i ordningen.

- Jeg kan måske godt have mine tvivl. Men jeg tror også, at nu får vi i denne omgang lavet nogle ansøgninger over hele landet. Og så kommer der måske flere i næste omgang, sagde han.

Partier på Christiansborg taler lige nu for, at der skal tages 100.000 hektar lavbundsarealer ud af drift inden enten 2030 eller 2025 SF har meddelt, at man allerede inden 2025 vil have taget så stort et areal ud, og det er noget, som partiet har med til de igangværende landbrugsforhandlinger på Christiansborg. Hos Enhedslisten siger man 2030.

- Ikke realistisk

Fra Aarhus Universitet er den målsætning blevet kaldt fuldstændig urealistisk.

- Gu’ er det ej realistisk. Det er kun på papiret, at det er muligt at tage så mange hektar lavbundsjord ud af drift inden 2030. I virkelighedens verden er det ikke realistisk, sagde Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Institut for Akroøkologi, Aarhus Universitet, til Finans i februar.

Klimalavbundsordningen

  • Første ansøgningsrunde har frist 15. april. Den næste ansøgningsrunde åbner til efteråret
  • Tilskuddet, man kan få, dækker kompensation til lodsejere og projektering og anlæg
  • Miljøstyrelsen forventer at give ansøgere fra første runde besked i løbet af juni
  • Lodsejerne får hele kompensationen udbetalt på én gang, når projektet er etableret
  • Klima-lavbundsprojekter kan integrere flere tiltag under ét tilsagn og ét tilskud, det kan for eksempel være tiltag til forbedring af natur-og vandmiljø, klimatilpasning og friluftsliv
  • Klima-lavbundsordningen kan søges af individuelle lodsejere. Hvis flere går sammen om et projekt, kan kommunen lave ansøgningen
  • For at kunne søge tilskud skal mere end 60 procent af projektområdet have et kulstofindhold over seks procent, og det samlede område skal være mindst 10 hektar

Læs også

Et bæredygtigt perspektiv: Koen kan være mere end blot en klimasynder
Bæredygtigt Landbrug: Bredt negativt klimaforlig kan blive dyrt for samfundet
Forskere:: Vi er langt fra at kunne måle klimaudledning på bedriftsniveau
Forskning: Klimamærkning mindsker CO2-aftryk, selvom man ikke ønsker at blive informeret
Satser på grøn omstilling trods utilfredshed med klimaaftale