Græsproteiner kan blive det nye danske vindmølle-eventyr

Tænketanken Frej udfordrede landmænd hos Sagro, da de var på tur med Tommy Ahlers og Ida Auken

WORKSHOP Græsproteiner var bare et af de gode bud på, hvordan landbruget kan tage fremtiden i egen hånd, da små 40 landmænd, landbrugsskoleelever og repræsentanter for Sagro deltog i en workshop i Herning.

Det var Tænketanken Frej, der besøgte Sagro sammen med folketingspolitikerne Tommy Ahlers (V) og Ida Auken (Radikale Venstre).

Formålet var at få en række landmænd til at komme med deres bud på, hvordan landbruget kan blive en konstruktiv del af løsningen på klimaudfordringerne – herunder specifikt at nå målet på en 70 procents reduktion af Co2-udslippet.

Over en række gruppeworkshops kom deltagerne frem til en række forslag, der både var ambitiøse og samtidig praktiserbare.

Sidst skulle deltagerne give et bud på, hvad de kunne ønske at politikerne tog med til Christiansborg og fik politisk medvind til.

Og det var netop den politiske medvind, som økolog Bertel Hestbjerg fremdrog fra sit tema, for det er nødvendigt at støtte en lokal produktion, før den kan selv, men så forudså han også, at det kunne blive et eventyr i stil med dansk vindmølleproduktion.

Deltagerne havde også diskuteret megabedrifter med de fordele, der kan ligge i at samle produktionen og dermed gøre det mere rentabelt at udnytte eksempelvis biogas.

Gruppen havde desuden diskuteret vigtigheden af forskning og betydningen af at have transparante data, så forbrugerne har en reel mulighed for at sammenligne klima-aftryk på varerne.

 

Det er en samfundsopgave

Kristian Gade slog fast, at al indsatsen omkring klima i sidste ende, er noget som vi i Danmark skal være fælles om.

- Den største udfordring er at gøre Familien Danmark klart, at det bliver en samfundsopgave, og det bliver dyrt, sagde han.

 

Svært at konkurrere

Ida Auken (R) forudså at det bliver svært for dansk landbrug at producere til priser, der skulle konkurrere med fremtidens lavpris-fødevarer, der kan være produceret under andre vilkår. Hun udtalte desuden en bekymring for, at andelsbevægelsen på nogle måder kan være en bremse for den udvikling, der kommer nedefra.

Den bekymring delte Tommy Ahlers i mindre grad. Han så det netop som en styrke, at andelsbevægelsen eksempelvis kunne være god i forhold til at skabe de større enheder, som nogle af deltagerne efterlyste.

Det bliver givetvis ikke sidste gang, de to politikere kommer til at gå i dialog med landbruget. I hvert fald inviterede formand for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade hele Folketinget til Åbent Landbrug til september.

Tænketanken Frej samler op på de møder, som Frej og politikerne har med landmændene og bærer budskaberne ind på Christiansborg.

jba

Læs også