Æggeblommens farve afhænger af foderet

Blommen farves primært af naturlige farvestoffer, som kaldes karotenoider og findes i større eller mindre mængde i det foder, hønen æder.

Når man samler æggene i hønsehuset, kan man let se forskel på æg fra de forskellige racer ved at se på æggeskallens farve. De mest almindelige farver på æggeskallen er hvid eller brun, og derudover findes der forskellige grønne, blå, mørkere brune og cremefarvede nuancer, som giver variation i æggebakken.

Selvom der er stor forskel på ydersiden af æggene, så er det indre udseende af et æg relativt ens på tværs af racerne. Æggehviden er hvid, og æggeblommen er gul, og det kan racen på hønen ikke ændre ret meget på. Men de fleste har nok observeret, at der kan være forskel på æggeblommens farve fra æg til æg, og hvad er så grunden til det?

Det er hønens foder, der afgør hvor gul eller orange, æggeblommen bliver. Blommen farves primært af naturlige farvestoffer, som kaldes karotenoider og findes i større eller mindre mængde i det foder, hønen æder.

Udover at give farve til æggeblommen har karotenoiderne også andre biologiske funktioner, hvor de – afhængigt af deres kemiske opbygning – er vigtige for funktionen af blandt andet øjne, lever, hud, fjer samt reproduktion.

Dyr og mennesker kan ikke selv producere karotenoider og er derfor afhængige af at få dem tilført. Der er et basisniveau af karotenoider i det foder, man kan købe, men der er rig mulighed for at give hønsene et ekstra tilskud, som udover at være en god aktivitet for hønsene kan give en endnu flottere blommefarve.

Farve gennem ekstra snacks

Høns elsker at få hele frugter og grøntsager at hakke i eller noget grønt græs at rode i, og i Danmark har vi mange forskellige fodermidler, som giver farve til æggeblommen. For eksempel indeholder majs, græs, bladmateriale, hyben og rodfrugter høje niveauer af karotenoider, mens korn, raps og solsikke ikke bidrager med meget farve. Skaldyr indeholder også en del karotenoider, som blandt andet gør, at flamingoer får deres lyserøde farve.

Karotenoider kan enten give gul, orange eller rød farve, og typen af karotenoider i foderet afgør æggeblommens farve fra lys gul til kraftig orange, mens den samlede koncentration af karotenoider påvirker intensiteten af farven.

Tilskud af græs, bladmateriale eller gulerødder vil give en mere intens gul farve, mens majs giver en lidt mere orange blommefarve. Rød peberfrugt og skaldyr vil gøre blommen mørkere orange.

Som med alt andet foder skal man naturligvis være opmærksom på, at alle hønens næringsbehov bliver opfyldt. Derfor er det en god idé at give et basisfoder bestående af enten fuldfoder eller tilskudsfoder iblandet korn, og så tilbyde ekstra snacks, som kan give den blommefarve, man ønsker.

Læs også