Grøn trepart og professionelle investorer: Stikker jordpriserne helt af?
Hvad er de gode råd til en kommende sælger? Du får nogle i denne klumme.

Uanset som du skal sælge til en produktions-landmand eller til en professionel investor, skal du have styr på din position som sælger, så du ikke sidder skævt ved forhandlingsbordet, lyder rådet i klummen. Arkivfoto: Erik Hansen
Af Jens Axel Kruchov, advokat og partner, Storm Advokatfirma
Den seneste tids politiske tiltag har gjort, at interessen for investeringer i landbrugsjord som et investeringsobjekt er stigende. Der er kommet flere nye spillere på banen som mulige købere af landbrugsarealer.
Indenfor de seneste ti år er kredsen af potentielt nye købere således blevet udvidet med både aktører inden for vedvarende energi og senest almindelige og institutionelle investorer, der ønsker at købe landbrugsjord i lyset af de nye muligheder, der forventes at opstå i kølvandet på, at den grønne trepart bringes fra idé til virkelighed.

Jens Axel Kruchov.
For de kommende sælgere er det naturligt svært at træffe den optimale beslutning om, hvornår man skal sælge, hvis jordpriserne er i en stigende periode. Samtidigt skal man som sælger forholde sig til, at markedet er foranderligt, og at flere faktorer kan spille ind på prisdannelsen af bedriften eller bare jorden som sådan.
Hvad er så de gode råd til en kommende sælger? Du får nogle af mine her:
Forberedelse
Det primære råd er at være godt forberedt som sælger. Uanset som du skal sælge til en produktions-landmand eller til en professionel investor, skal du have styr på din position som sælger, så du ikke sidder skævt ved forhandlingsbordet.
Du bør derfor gennemføre både en juridisk og økonomisk eftersyn af din virksomhed, inden den udbydes til salg. Hvis denne undersøgelse viser ting, der skal ordnes, så få det ordnet.
Du skal gennemgå både dine juridiske forhold, herunder alle dine samhandelsaftaler, din nuværende finansiering og de skattemæssige følger af et salg, inden du åbner for et salg.
Derved vil du i løbet af en forhandling kunne få et højt element af parathed og handlekraft, når nu du kan overskue de mulige konsekvenser af nye bud fra en køber.
Kend dit lokalområde
Idet du skal have solgt, er det vigtigt, at du kender dit lokalområde og dermed også har en intern og fortrolig prognose over, hvad der ellers kan komme til salg i dit nærområde.
En køber vil sandsynligvis have lavet den samme analyse, så du vil stå i en forbedret forhandlingsposition, hvis din ejendom er den eneste på markedet indenfor en overskuelig fremtid. Dit salgstidspunkt skal derfor times ud fra dette og ikke kun times i en forventning om, at priserne vil stige
Hvad får du ud af salget
Det afgørende for dit salg er – som bekendt – ikke, hvad du får, men snarere, hvad du får med efter salget.
Du skal derfor have en beregning af de skattemæssige konsekvenser og dine omkostninger til indfrielse af eksisterende lån klar.
Det er naturligvis helt fair at kæmpe for en højere salgspris, men du skal være bevidst om, at du samtidigt også kun får en mindre del af gevinsten, idet din ejendomsavanceskat måske også stiger ved en højere salgspris.
Et generationsskifte [kan] også betragtes som en formueovergang til børnene - ikke som landmænd, men som kapitalejere
Generationsskifte eller salg ud af familien
Inden du udbyder din ejendom eller dele heraf til salg, skal du have gjort endeligt op med, om der skal ske et generationsskifte.
Det er ikke sikkert, at du ser dine børn som kommende landmænd, men hvis investorinteressen vil være intakt fremover, kan et generationsskifte også betragtes som en formueovergang til børnene - ikke som landmænd, men som kapitalejere – og det er nu, du skal lave sådanne overvejelser.
Det er, som altid, en god idé at kontakte en rutineret landbrugsadvokat i den forbindelse.