Planlægning af ejerskifte er nødvendigt for virksomhedens fremtid
Et ejerskifte kræver nøje forberedelser for at sikre de bedst mulige vilkår for alle parter.
Inden for de næste fem år forventes 2.500 heltidslandbrug i Danmark at skulle gennemgå et ejerskifte. Derudover står cirka 39.000 ejere af små og mellemstore virksomheder over for et ejerskifte de næste 10 år.
Ejerskifte er en afgørende milepæl. Det kan virke uoverskueligt, og følelsesmæssigt kan det være svært at give slip på sit livsværk. Måske derfor udskyder mange planlægningen og beslutningen og undervurderer den tid og de ressourcer, det kræves at sikre en succesfuld overgang.
Uanset om en virksomhed skal overdrages til et familiemedlem, en betroet medarbejder eller en ekstern køber, skal dokumentationen være orden i. En mulig køber skal have et troværdigt billede af virksomheden, have indblik i økonomien – og gerne kunne se et vækstpotentiale.
For at undgå forhastede beslutninger og sikre de bedste forudsætninger for at overdrage virksomheden, anbefales det at tage fat på ejerskifteprocessen i god tid.
Et sted at starte kan være at gennemgå disse tre faser: Planlægning, salgsmodning og selve salget.
Planlægning: Fundamentet for et godt ejerskifte
Ejerskifte er en lang forandringsproces, og derfor kan det få indflydelse på trivslen hos ejerlederen og medarbejdere. Derfor bør trivsel være centralt i hele processen.
Mangel på planlægning kan betyde en lavere salgspris, eller i værste fald umuliggøre en handel. Derfor bør alle muligheder og udfordringer ved et salg eller et generationsskifte gennemgås i god tid.
Sælges til en ekstern køber kan der være personlige og familiemæssige spørgsmål, som skal afklares. Endelig kan et ejerskifte få betydning for den private økonomi, så få overblik over fremtidige indtægter og økonomiske behov, før processen sættes i gang.
Salgsmodning: Trim virksomheden før salget
For at opnå den bedste pris er det afgørende at dokumentere, at der er styr på virksomheden. Er det en sund, veldrevet virksomhed, og har den udviklingsmuligheder? Det er også vigtigt at gennemgå, hvilke skattemæssige forhold et salg får, ligesom der skal styr på, om lovgivningen overholdes. Og endelig skal virksomhedens værdi prisfastsættes.
Selve salget: Når handlen skal lukkes
Når beslutningen om ejerskifte er truffet, skal der udarbejdelse af en række vigtige dokumenter som salgsmateriale, fortrolighedsaftaler, hensigtserklæringer og selve virksomhedsoverdragelsesaftalen.
Derudover er det vigtigt at planlægge, hvordan og hvornår salget offentliggøres. Det er med til at skabe ro og sikre, at medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere får klare og ensartede meldinger fra både køber og sælger.