Dyrt at bruge en gulpladebil privat

Pas på med privat kørsel i bilen på de gule plader. Det kan blive en dyr affære.

For nogle år siden blev jeg kontaktet af en klient, der havde fået brev fra Skat. Hans virksomhed havde købt en fin 4-hjulstrækker på gule plader – han brugte den som firmabil, og firmaet havde afløftet moms ved købet af bilen.

Skat havde ligget på lur og observeret bilen på hans private adresse et par gange og rejste krav om beskatning af fri bil. Overfor firmaet kom et krav om betaling af moms m.v. Alt i alt et meget stort beløb.

Skat vinder som regel disse sager, men i denne konkrete sag lykkedes det efter meget arbejde at vinde sagen i Landsskatteretten.

Den første udfordring

Problemerne med gulpladebilerne gælder oftest de populære 4-hjulstrækkere og pick-up varevogne. Hvis disse biler benyttes både privat og erhvervsmæssigt, kan momsen ikke fratrækkes. Kun hvis bilen benyttes 100 procent erhvervsmæssigt, kan man fratrække momsen.

Denne momsøvelse kan være en balancegang. Kørsel mellem hjem og arbejde er normalt ikke erhvervsmæssigt og vil derfor ikke kunne ske uden betaling af moms og skat. Det gælder også, hvis man kører børnene i skole på vej til arbejde.

Hvis bilen skal bruges både privat og erhvervsmæssigt, skal den indregistreres på papegøjeplader. Der er ikke momsfradrag, og der skal betales en særlig afgift for den private brug af vognen.

Den næste udfordring

Man skal være uhyre varsom med at benytte en erhvervsmæssig gulpladebil til formål, der kan være af privat art.

De fleste har efterhånden lært ikke at køre i denne type biler til bageren om søndagen, ud på golfbanen eller på den private jagtudflugt. Skat har ofte holdt razziaer sådanne steder og indkasseret store summer i moms og skat.

Hvis en erhvervsmæssig gulpladebil bliver observeret på privatadressen, hvis der ligger private købmandsvarer i bilen, eller hvis man ligefrem bliver »taget på hjulene« i privat ærinde, kan man se frem til en besværlig sag med Skat. Det er Skat, der har bevisbyrden, men der skal desværre ikke så meget til, før fælden klapper.

Skiltning på gulpladebilerne

Første konsekvens er beskatning af fri bil i privat regi. Virksomheden har fortsat fradrag for driftsudgifterne, hvis der sker beskatning af fri bil hos den, der benytter bilen.

I mange sager kræver Skat også betaling af en bøde. Manglende beskatning af fri bil forsøges ofte takseret som en strafbar overtrædelse af skattelovgivningen, ligesom Skat gerne forsøger at gå flere år tilbage.

Erhvervsmæssige gulpladebiler skal være skiltet med virksomhedens eller ejerens navn eller logo og CVR-nummer. Skiltningen skal være synlig og let læselig i en farve, der afviger fra bilens farve. Der skal være permanent skiltning på begge sider af bilen i en bestemt størrelse tal og bogstaver.

Læs også