Rørskovens små skønheder

Efter et par dage med lun luft begynder man at tro på det. Det er forår. Årstidens vejr er perfekt til vandreture i naturen. Selvom skovens anemoner er skønne lige nu, så prøv også en tur til en anden type skov – nemlig rørskoven.

I rørskoven kan man være heldig at finde en hel lille verden for sig. Der er mange fuglearter, der er specielt knyttet til rørskoven, som deres eneste habitat.

En stor del af de arter er de små sangere, der vender tilbage efter deres vinterophold i varmere egne. De fine rørsangere er en stor oplevelse, men der er også fugle, der bor i rørskoven hele året. En af dem er en lille skønhed, og det er skægmejsen.

Skægmejsen er en lille fugl, på størrelse med vores andre mejser. Den er kanelbrun i grundfarven og har en meget lang hale. Hannen har gråt hoved med de to tydelige sorte skægstriber, der har givet arten dens navn.

Arten lever kun i rørskoven og æder insekter om sommeren. Om vinteren, når der ikke længere er små lækre insekter at finde, begynder skægmejserne at æde plantefrø.

Faktisk ændrer hele deres fordøjelsessystem sig, og bliver stærkere. Den begynder også at spise småsten, så den kan forarbejde de hårde plantefrø i kråsen.

Kråsen er en kraftig muskel, der gør det samme som vores tandsæt, da et næb ikke er særligt velegnet til at tygge føden med.

Skægmejser kan få op til fire kuld unger på en sæson, og de yngler allerede i det samme år, de selv er udklækket.

Skægmejsens kald er meget særligt og tydeligt, og er en af de fuglestemmer, som man kan let kan lære. Det gør det noget nemmere, når man ved, hvor man skal kigge hen i den tætte rørskov. Vælg en dag uden for meget vind, ellers befinder de sig ikke så ofte i toppen af rørene.

God tur og vær lidt ekstra opmærksom på den næste tur i rørskoven.

Læs også