DM i pløjning er lige om hjørnet

Om et par uger, den 25. og 26. oktober går det løs ved DM i pløjning, der i år foregår nær Ribe.

Det kræver plads at afholde DM i pløjning. Således var det også i 2022, hvor dette billede stammer fra. Arkivfoto: Henning K. Andersen

Konkurrence-pløjere fra hele landet vil vende plovskærene mod Ribe den 25. og 26. oktober hvor dette års udgave af DM i pløjning vil finde sted.

I år er det Nørregaard Planteavl, Nollundvej, Grindsted, der lægger marker til Danmarksmesterskabet, der er arrangeret ag LandboUngdom Region Ribe.

Hér håber arrangørerne, at mesterskabet i pløjning kan trække mindst lige så stort publikum som sidste års Danmarksmesterskab, der blev holdt ved Viborg, og son trak omkring 1.500 gæster til.

Titlen som danmarksmester i Standardplov gik sidste år til Martin Lindberg Velling for 7. gang i træk.

Inden startskuddet lød til Danmarksmesterskabet lød der dengang klapsalver i Plovkroen fra de andre deltagere til Martin for hans indsats ved VM i pløjning 2023, hvor han kort forinden var blevet verdensmester i stubjord og fik titlen som verdens anden bedste pløjer.

Følger efter succesfuldt VM

Dette års DM i pløjning følger direkte i kølvandet på et VM i pløjning, der tilbage i august i år blev afholdt i Estland – nærmere betegnet i Tartu.

Også hér var der topplaceringer og medaljer til danske pløjere.

Igen var det 26-årige Martin Lindberg Velling fra Hobro, der trak på mere end 10 års erfaring, da han pløjede sig til en guldmedalje i standardplov, grønjord og med sine resultater kunne modtage en 3. plads ved VM 2024.

Ved verdensmesterskaberne sidste år havde Martin Lindberg Velling indstillet plovene til en samlet 2. plads og kunne derfor også tage vandrepokalen med hjem.

Også en anden erfaren dansk pløjer, Søren Korsgaard, klarede sig flot ved VM. Ikke siden 2005 har Danmark modtaget sølv i vendeplov, og for Søren Korsgaard blev det da også til personlig rekord, da han modtog sølv i grønjord og ligeledes havde indstillet plovene til en bronzemedalje i stubjord, hvilket indbragte en samlet 2. plads ved verdensmesterskaberne.

- Jeg havde håbet på at tage en god placering i en af klasserne. Men jeg havde faktisk ikke troet det kunne lade sig gøre, siger Søren Korsgaard efter det veloverståede VM.

Det er som regel velkendte ansigter der træder på de øverste podiepladser ved DM i pløjning, men nye navne har gjort sit indtog i pløjeverden. De seneste år har de yngre kræfter i bl.a. Jacob Neimann og Nis Geertsen gjort sig bemærket i konkurrecenpløjning, og de vender da også hjem fra nordiskmesterskab med henholdsvis en guld og sølv medalje.

Arrangørerne er klar

Bag DM’et står frivillige kræfter der lægger timer i at skabe et uforglemmeligt DM for pløjere og tilskuere. I år er det LandboUngdoms region Ribe, der står i kullisen, når Danmarksmesterskabet udfolder sig.
”Vi glæder os rigtig meget til dette års DM i pløjning, og håber at folk har lyst til at komme forbi til en hyggelig dag. Det gør ikke noget at man ikke ved så meget om pløjning, det bliver en hyggelig dag, hvor man får mulighed for at opleve noget lidt anderledes,” siger Jakob Hansen, regionrådsformand i Ribe og tovholder for DM.

Pløjning over to dage

DM i pløjning 2024 finder som nævnt sted fredag den 25. oktober og lørdag den 26. oktober. Det sker på markerne ved Nørregaard Planteavl, Nollundvej 195, 7200 Grindsted.

Fredag den 25. oktober er der stubjordspløjning for LandboUngdoms pløjere og Skole DM i pløjning for elever fra landbrugsskolerne.

Lørdag den 26. oktober er der grønjordspløjning for LandboUngdomspløjere og Veteran DM i pløjning.

Læs også