Zoologisk Have forbedrer dyreanlæg for at sætte fokus på dyrevelfærd

Zoologisk Have i København har de senere år tætnet flere dyreanlæg og senest løveanlæggets voldgrav. Tiltaget skal optimere gæsternes oplevelse og få deres øjne op for dyrevelfærd.

En habitattro indretning af dyreanlæggene i Københavns Zoologisk Have er ikke kun vigtig for dyrene. Det giver også gæsterne en bedre oplevelse og hjælper dem til at se vigtigheden af dyrevelfærd. Zoo har konstant øje for at forbedre anlæggene, og for nylig er voldgraven omkring løveburet blevet forseglet med en membran, der sørger for opretholde vandstanden. Tætningsprojektet er udført af specialistfirmaet Nanostone, og det er gode erfaringer med tætning af søløvernes og pingvinernes bassin, der har fået zoo til at tage metoden i brug igen.

– Vi har bred erfaring med overfladebehandling og tætning af tage, men opgaverne i zoo har været noget for sig. I løveanlægget tog det fem dage at rense voldgraven for alger og snavs og påføre tre lag Polyuretan-membran. Imens var dyrene flyttet væk fra deres vante rammer, siger Nicklas Christensen, partner hos Nanostone, og tilføjer:

– Det var en sjov udfordring med løbende kig-ind fra turister. For underholdningens skyld malede en medarbejder sig i ansigtet og agerede løve for en stund på anlæggets store sten.

Smukke dyreanlæg for gæsternes skyld

Københavns Zoo er fyldt med vandinstallationer lige fra isbjørnenes bassin til elefanternes vandgrav. Snart skal der også dannes en stor sø og et nyt vandbassin til flodsvinene. Vandet øger mange af dyrenes vel og ve, men kan også være til stede alene for gæsternes oplevelse. Det fortæller Katrine Friholm, zoolog hos Københavns Zoo:

– Hvis dyreanlæggene ikke er smukke, kan gæsterne fejlagtigt tro, at dyrene har det dårligt. For eksempel skal voldgraven omkring løveanlægget skabe afstand mellem gæster og løver, men vand er også smukt, og vi har valgt en sandfarvet membranløsning for at skabe associationer til savannen. Løverne er ligeglade med både vandet og membranfarven og finder højst nydelse i at spejde efter ænder på vandoverfladen, siger Katrine Friholm.

Ifølge zoologen er de danske zoologiske havers opgave at skabe høj velfærd for det enkelte dyr og samtidig gavne hele dyrearten ved at oplyse danskerne om dyrene og skabe mindeværdige oplevelser, der bider sig fast.

­– Helhedsoplevelsen i zoo er meget vigtig og kan bidrage til, at de besøgende generelt får øje på nødvendigheden af dyrevelfærd. De passer måske bedre på insekterne i haven og fravælger havemøbler af regnskovsfældet træ.

Fokus på holdbare løsninger

For at kunne opretholde standen af løveanlæggets voldgrav og søløvernes og pingvinernes bassin har det været afgørende med membraner, der kan holde til al slags vejr.

– Vi har prioriteret membraner, der er meget elastiske og tåler både frost og høj varm - lige fra minus 30 til plus 80 grader, siger Nicklas Christensen fra Nanostone.

Læs også