Ørslev Kloster genåbner efter donation på 62 millioner

En samlet bevilling på knap 62 millioner kroner fra en række fonde og foreninger har gjort det muligt at fremtidssikre det 800 år gamle nonnekloster, så det fortsat kan anvendes som arbejdsrefugium og som rekreativt og kulturelt besøgssted for mange tusinde mennesker hvert år.

Siden arbejdsrefugiets start i 1969 har mere end 40.000 mennesker været på ophold i en kortere eller længere periode. Med de generøse bevillinger kan refugiet fortsætte sit virke i en væsentlig forbedret form, og bygningerne og landskabet kan sammen med det nye formidlingshus komme langt flere mennesker tilgode fremover.

En række markante danske fonde har tilsammen givet 61 millioner kroner til projektet. Midlerne er givet af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, den filantropiske forening Realdania, Spar Vest Fonden, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Slots- og Kulturstyrelsen, GBHF-Fonden, Skive Kommune og Sportgoodsfonden.

Donationerne betyder, at hele anlægget og det omkringliggende kulturmiljø omkring Ørslev Kloster Arbejdsrefugium nu er restaureret, udviklet og fremtidssikret.

Mere offentlighed og mere arbejdsrefugium

Og spørger man bestyrelsesformand Marius Hansteen, er han taknemlig for donationerne:

- Ørslev Kloster en historisk perle, som nu igen viser sig fra sin smukkeste side. Vi har mere end nogensinde brug for rum til fordybelse og steder med fred, ro og højt til loftet. Efter restaureringen vil endnu flere kunne få glæde af dette enestående sted. Og med de nye faciliteter åbner klosteret sig endnu mere mod lokalsamfundet og egnens besøgende, siger han.

- Jeg sender komtesse Olga Sponneck, der reddede klosteret fra undergang i 1930’erne og skabte fundamentet for arbejdsrefugiet, en kærlig tanke. Hun må glæde sig sammen med os i sin himmel. Vi er fondene dybt taknemmelige for deres aldrig svigtende engagement og generøse bidrag, der har gjort det muligt at stå, hvor vi står i dag, tilføjer han.

Ro til arbejde

Der er etableret flere værelser i klosterets hovedbygning, så der nu er 10 værelser i stedet for otte. Fire af disse værelser kan fungere som dobbeltværelser til par og venner, der skal arbejde sammen, og alle værelser er smukt restaurerede.

Der er tænkt grundigt over alle detaljer, så indretningen er perfekt til funktionen samtidig med, at de mange historiske detaljer, der er påtruffet undervejs, er kommet frem i lyset.

Under hvælvingerne i klosterkælderen rummes nu det store køkken i de historiske rum sammen med spisesalen, badstuen og Folkestuerne, og der er skabt adgang til kælderen to steder indefra, så man ikke længere skal gå via gårdspladsen. Fra kælderen er der smukke adgange til klosterhaven, så anlægget nu hænger fint og logisk sammen fra have til kvist.

Klosterets gruppehus er nu udvidet med 13 værelser, øvelokale, store grupperum og i alt 17 sengepladser, da der er etableret en smuk ny fløj med portgennemgang, som placerer sig på skuldrene af en tidligere bygning. Det nye bygningsanlæg danner rammen for den historiske plads Nedergården, der sammen med hovedgårdens bygninger lukkede sig om en enorm plads med Nørreport og Sønderport som udkørsler i begge ender. Nu danner den nye bygning to dejlige gårdsrum, der kan bruges af husets gæster.

Nyt formidlingshus

Ved Sønderport er der nu etableret et smukt formidlingshus og arbejdende værksted, hvor det gamle Gartnerhus lå. Huset udgør den nye ankomst til klosteranlægget, og her kan man via en stor model se ind ad vinduerne til Ørslev Kloster og aktivere fortællinger og film om hele klosterets 800 års lange historie.

Via interviews med klostergæster får man desuden et rigtig godt indtryk af, hvad der foregår bag de tykke mure nu og her. Der er rigtig stor efterspørgsel efter at besøge Ørslev Kloster og høre om stedets historie, så formidlingshuset sørger nu for, at ingen går forgæves. Fra huset er der ruter rundt i det historiske parkanlæg og den fine bøgeskov Kvindsnapskoven.

I den barokke vesthave etableres lige nu en eremitage til arbejde og ophold og til ramme om mindre udstillinger og møder.

Arkæologiske fortællinger

Hele projektet – både ude og inde – er arkæologisk undersøgt og dokumenteret undervejs af klosterets arkæolog Garry Keyes i samarbejde med Museum Salling. De mange nye oplysninger og historier tilgængeliggøres blandt andet i formidlingshuset samt på sigt i bogform, så projektet er ikke alene et »murstensprojekt«, men også en historisk landvinding af format.

Det samlede kulturmiljø med kirke, kloster, gård og de omgivende enge og skove udgør et af de absolut bedst bevarede nonneklostre, som er tilbage i de nordiske lande. Nu er hele kulturmiljøet sikret for eftertiden.

Lørdag den 9. september fra klokken 15-18 fejres det, at Ørslev Kloster nu er åbnet op for gæster igen – og alle er velkomne.

Læs også