Kringlede kokkehjerner skal skabe ny ostemagi

Fire topkokke mødes på Troldhede Mejeri med ambitioner om at skabe nye store oste.

Arla Unika skaber oste, som Michelinrestauranter bruger. Oste, som vinder priser, og som udfordrer idéen om, hvad ost er.

Men alt dette skete ikke uden en kreativ proces, hvor kringlede madhjerner finder frem til, hvordan den næste ost skal være, skriver Arla Unika.

Nu skal Arla Unika skabe en helt ny hvidskimmelost, og nogle af landets dygtigste kokke skal være med.

Topkokkene Christopher Sørensen fra Studio, Christian Nurup fra Scheelsminde, Maximillian August Müller fra The Pescetarian og Joachim Jæger fra À Terre, går sammen med Arla Unikas team i en fælles brainstorm, hvor ambitionen er at skabe den nye store ost.

Det foregår på Troldhede Mejeri mandag den 15. januar. Hver kok har deres yndlingsost med hjemmefra, og så skal der ellers smages, tænkes, tales tekstur og udseende og meget andet.

Med til workshoppen er også nogle af landets mejerister, der står bag en masse af Arla Unikas klassikere, som Den Hvide Dame, Krondild, Ask og Drunken Dog med mere. De skal bagefter være med på holdet, der skal oversætte flyvske kokketanker til osterealiteter.

- Vi glæder os til at byde velkommen til en innovationsworkshop på Troldhede Mejeri. Vi har tidligere oplevet, hvordan input fra topgastronomien i Danmark i samspil med vores viden og ekspertise indenfor mejeri kan skabe grobund for kreative tanker og måske føre til et nyt, spændende produkt, siger Torben Pradsgaard, der er mejerichef på Troldhede Mejeri.

Gode ting tager tid

Formålet med dagen er, at der bliver skabt én eller to oste. Men den slags tager tid. I første omgang skal der laves en slags koncept for en ost, som så om tre-fem år er udviklet og klar til butikkerne. Den Hvide Dame stod for eksempel først på hylden tre år efter, at idéen opstod.

Hos Arla Unika skal der også være tid til fejl - der går nemlig ofte noget galt, når man opfinder oste. Men det er helt efter planen, for også i den proces opstår sommetider ostemagi.

- Vi er stolte af at producere Unika-oste som Den Hvide Dame og Loke. Vi arbejder særskilt med osteproduktion og -modning i vores Unika Refinement Center, der ligger i forlængelse af mejeriet. Her kan vi producere i mindre skala og har derfor mere albuerum til at afprøve nye idéer og ingredienser, siger Torben Pradsgaard.

Læs også