Fodtøjsrevolution: 12.000 australske støvler fortrænger træsko og gummistøvler

En australsk læderstøvle er tæt på at have revolutioneret fodtøjskulturen i dansk landbrug: Danske landmænd foretrækker nemlig i stigende grad den australske Rossi-støvle frem for træsko og gummistøvler, der ellers har hørt til det typiske fodtøj i landbruget.

Når traktorføreren stiller skoene, inden han træder ind i førerhuset, eller når svineproducenten går over til stalden, så er det ofte i et par ikoniske læderstøvler med højt skaft og elastiske sider.

Støvlen er den australske støvle fra Rossi Boots.

Det meddeler Kramp, som er forhandler af næsten alt tænkeligt tilbehør til landbruget og så altså også den australske Rossi-støvle.

Det er Maskinhandler Indkøbsringen (MI), som først begyndte at importere støvlen til Danmark for 20 år siden. Siden er forhandlingen overtaget af Kramp, som har øget salget til ikke mindre end 12.000 par Rossi-støvler årligt.

En helt ny fodtøjs-kultur

Det ser atlså ud som om, at den australske støvle ændret fodtøjskulturen i dansk landbrug, der før bar præg af træsko og gummistøvler.

Ifølge Kramp skyldes det primært én person: Jesper Knudsen, som tidligere var en del af MI, inden forhandlingen det blev overtaget af Kramp.

- Tilbage i 1999 kunne jeg se, at de unge landmænd begyndte at gå i læderstøvler. Landmændene ville se bedre ud, men det skulle også være praktisk. Jeg undersøgte markedet, og herefter indgik vi et samarbejde med den australske støvleproducent Rossi Boots, fortæller Jesper Knudsen.

Jesper Knudsen studsede dengang over, at de australske landmænd gik rundt med uldstrømper i støvlerne i de høje varmegrader. Derfor tænkte han, at den støvle måtte være ideel til de danske forhold.

- Når de kan bruges i 40 grader, så er det fordi, de har en temperaturregulering ud over det sædvanlige. Med det omskiftelige vejr, vi har i Danmark, så må de egne sig rigtig godt her i landet også, husker Jesper Knudsen tilbage.

Indbygget sikkerhed

For at tilpasse sig de danske forhold, arbejdede MI videre med støvlen, som blev videreudviklet i samarbejde med Rossi, hvorved støvlen fik CE-godkendelse og sikkerhed i snuden.

Selv har Jesper Knudsen ejet flere par støvler siden 1999, og han har stadig sit ældste par.

- De er utrolig slidstærke, og bliver de svinet til - så vasker du dem under hanen og giver dem en gang fedt, så er de klar igen, fortæller han.

En del af den australske drøm

Den australske støvle repræsenterer mere end bare god stil hos landmændene, mener Jesper Knudsen. Landbruget kigger til Australien med en form for beundring af både driften dér samt af de store vidder.

- Støvlen bliver et billede på den australske drøm, og det smitter. Det er også det, landmanden køber sig til med et par støvler, påpeger han.

Støvlen vinder også frem, fordi den kan begå sig bedre som hverdagssko end træsko kan – og landmændene tager støvlen med ind i deres fritid.

- Vi kalder dem for skotøj, der egner sig fra »paddock to pub« (fra fold til pub, red), siger Stuart Hunt, der er Sales Manager ved Rossi Boots i Australien.

- Landmændene bruger dem både til arbejde og privat, modellerne findes som »dress boots« med lavere sål og andre farver og kan også bruges til at gå på jagt, supplerer Jesper Knudsen bakker op.

Komfort og funktionalitet

Rossi Boots begyndte i 1910 i Adelaide i Australien at producere funktionelt fodtøj af kvalitet til det australske marked.

- Landmænd vil have hårdføre støvler med høj komfort – jeg tror det er derfor støvlen appellerer til branchen, forklarer Stuart Hunt.

Udviklingsarbejdet med støvlen, så den matcher landmænds præferencer, er ikke færdigt. De udvikler hele tiden nye modeller, som stadig er af den kvalitet og med den slidstyrke, som arbejdsstøvlerne er kendt for - men med et mere afslappet udseende.

- Vi er virkelig tæt på udviklingen i Danmark og Europa, og vi er glade for at være en del af det. Til den seneste Agromek-messe udloddede vi sammen med Rossi en tur til Australien, og vi fik virkelig øjnene op for, at den australske drøm lever hos landmændene i Danmark, fortæller Jesper Knudsen.

Fakta om den australske Rossi-støvle

Rossi-støvlen produceres første gang i 1910 i Adelaide, Australien

Støvlen kom til Danmark i 90’erne

Støvlen blev først importeret af MI og forhandlet af Kramp siden 1999

Det er en alsidig læderstøvle anvendt af australske landmænd

Støvlen er både olie og syre-resistent i sin overflade.

Den fås også som sikkerhedssko med forstærkningsplade i snuden

Støvlen findes i flere farver og modeller til alle typer af lejligheder

Læs også