For første gang i Danmark: 80 kvadratmeter hamp-hus

I Nykøbing Falster opføres Danmarks første hus bygget næsten udelukkende af hamp. Huset hedder Hampens Hus, og formålet med huset er at teste hamp, og afprøve nye typer af byggematerialer.

Huset er på 80 kvadratmeter og bliver en vigtig brik i at undersøge mulighederne for at bygge med mindre udledning af klimaskadelige gasser via forskellige byggematerialer, der er baseret på hamp fra danske marker. Baggrunden for etableringen af det nye hus er, at byggematerialer lavet på hamp ikke er særligt udbredt i Danmark.

Om få år gør lovgivningen det vanskeligt fortsat at bruge de energitunge og mineralske materialer, og så vil hampen have potentiale til at tage en stor markedsandel. Derfor skal udviklingen af byggematerialer af hamp testes for at sikre den nødvendige viden, og skabe en værdikæde med lokalt produceret hamp og helt frem til nybyggeri eller renovering.

Guldborgsund Kommune er bygherre på Hampens Hus, som er en del af EU’s Interreg Nordsø projekt, Building Based on Bio Based. Huset skal ligge ved erhvervsgymnasiet i centrum af Nykøbing Falster, og vil blive fyldt med måleudstyr, som skal bruges af blandt andet DTU – Danmarks Tekniske Universitet, og lokale uddannelser, som også er en del af samarbejdet.

Guldborgsund Kommune har gennem flere år arbejdet målrettet med klimaindsatser og bioøkonomi, og Hampens Hus ligger derfor naturligt i denne del af landet, hvor også eksportmuligheder til Nordtyskland er oplagte med den kommende Femerntunnel, der står klar om få år.

- Hampens Hus bliver én stor vidensbank, som vi sammen med mange vigtige partnere stiller til rådighed for alle, der vil være med til at skabe klimaløsningerne for dansk og europæisk byggeri. Det bliver et synligt tegn på, at Lolland-Falster og ikke mindst Guldborgsund Kommune og uddannelsesbyen Nykøbing Falster, vil gribe mulighederne og levere noget ekstra til den grønne omstilling, siger borgmester Simon Hansen, Guldborgsund Kommune.

- Som byggemyndighed får vi »hands on«-erfaringer, og bliver klar til at servicere bygherre med biobaserede byggematerialer, som endnu ikke er særlig kendte i Danmark. Jeg glæder mig meget til at følge det hele, tilføjer han.

Skal inspirere branchen

Realdania støtter en lang række projekter, der undersøger, hvordan biobaserede byggematerialer kan vinde indpas i byggerier i Danmark. Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, ser derfor frem til, at Hampens Hus kan inspirere resten af branchen:

- Jeg ser frem til, at håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan finde inspiration i de løsninger, unikke egenskaber og den æstetik, der vil være i et hus opført med hamp. Vi har en masse biogene ressourcer i Danmark, vi ikke udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet end de gør i dag. Og Hampens Hus kan helt konkret vise omverden, hvordan det kan udføres og se ud i fremtiden, siger han.

Hampens Hus er tegnet af den nye tegnestue nikolova/aarsø i København, som har specialiseret sig i byggeri med biobaserede byggematerialer, som for eksempel træ eller hamp. Materialerne til Hampens Hus importeres fra flere forskellige lande. Men ifølge tegnestuen burde det ikke være sådan:

- Industrihamp er en fantastisk afgrøde, der har stort potentiale ikke kun til byggeri, men også i produktion af materialer og løsninger bredt i samfundet. Det er sjældent, at man som arkitekt får mulighed for af sin bygherre at tillægge et så koncentreret fokus på én grundressource, som er tilfældet i dette projekt, siger Jonas Aarsøe, arkitekt og stiftende partner i nikolova/aarsø.

- Ambitionen om at skabe danske værdikæder for industrihamp, med Hampens Hus som showcase er præcis det, der skal til for at vi får gang i produktion og innovation her i Danmark - og i sidste ende dansk producerede byggematerialer. Den mulighed har vi grebet, og vi kan ikke vente med at folde det hele ud og komme i gang med huset sammen med en dansk entreprenør i topklasse, siger han.

Entreprenør glæder sig

- Nogen synes måske, at det er overraskende, at en stor dansk entreprenør byder på en opgave på 80 kvadratmeter. Men vi er faktisk utroligt stolte af at blive udvalgt til at bygge Hampens Hus. Det giver os en unik mulighed for at arbejde med de mange forskellige typer materialer af hamp, som huset er bygget op af. Og vi kan endda se frem til samarbejde med det lokale erhvervsgymnasium og forskerne på DTU, siger teknisk direktør Jakob Kock fra Adserballe og Knudsen A/S.

Første spadestik til Hampens Hus tages mandag den 13. maj, og Hampens Hus forventes at stå færdig til oktober i år.

Huset medfinansieres af den filantropiske forening Realdania og EU.

Læs også