Ida Storm, sektordirektør i Seges Kvæg: - Alle kan fodre med 170 gram råprotein, uden det vil gå ud over ydelsen

Fodringsdagen i Herning blev indledt med en opfordring fra Seges Kvæg til at tænke på klimaet. Blandt andet ved at sænke råproteinindholdet i foderrationen for at reducere udledningen af ammoniak fra køerne.

Der blev budt velkommen til det ypperste af dansk kvægbrug, da Herning Kongrescenter dannede rammen for årets Fodringsdag, hvor rådgivere, forskere, udviklere, dyrlæger, landmænd og mange andre med interesse en kvægbrug, var samlet.

Dagens helt store tema var klima og miljø.

- Vores fælles udfordring er miljø og ammoniakudledning. Udledningen er for høj, og det har EU fået øje på. Vi har et reduktionskrav på 24 procent, sagde Ida Storm, sektordirektør i Seges Kvæg, som deltog i Fodringsdagen for første gang.

Hun pegede på, at en måde til at sænke ammoniakudledningen er at sænke råprotein-niveauet i foderrationen.

- Alle kan fodre med 170 gram råprotein pr. kilo tørstof, uden det vil gå ud over ydelsen, fastslog hun og henviste til forsøg, hvor man har sænket råproteinindholdet fra 180- til 160 gram, uden at det har påvirket ydelsen. Det blev bakket op af en konsulent fra salen, som havde gjort det samme i flere af sine besætninger.

Der mangler endnu forsøg, som viser, hvilken betydning et lavere råproteinindhold i foderrationen vil have på de virkeligt højtydende køer.

En lille reduktion vil spare meget

Det er i høj grad en stigende ydelse, som har medført en stigende ammoniakudledning.

- Men hvis vi kan sænke råprotin-indholdet med et par gram, reducerer vi udledningen med 500 tons, sagde Ida Storm og opfordrede til, at kvægbrugerne ikke skal bruge mere protein end højst nødvendigt, hvilket også vil kunne give en billigere ration.

Fra slutningen af september vil »gram råprotein pr. kilo tørstof« indgå som et KMP i DSM med en grænseværdi på 170 gram.

 

Læs også