Fødevarestyrelsen øger overvågningen: Sønderjysk bedrift er ramt af bluetongue

For første gang i 15 år er drøvtyggersygdommen bluetongue fundet i Danmark. Dette betyder blandt andet, at dansk eksport af hovedsagelig levende kvæg og tyresæd til en lang række lande udenfor EU stopper.

Analysesvar fra Statens Serum Institut har netop vist, at drøvtyggersygdommen bluetongue nu er i Danmark, nærmere bestemt i en fåre- og kvægbesætning ved Travsted i Tønder Kommune. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

En lokal dyrlæge tog torsdag aften i sidste uge prøver af et dødt får i den pågældende besætning. Dette skete på baggrund af mistanke om, at dyret var smittet med bluetongue.

Fødevarestyrelsen oplyste fredag aften, at de øvrige knap 220 dyr på besætningen, der huser cirka 180 får og cirka 40 kreaturer, på daværende tidspunkt ikke havde symptomer på bluetongue.

- Vi har lagt restriktioner ned over den ramte besætning for ad den vej at bidrage til at mindske risikoen for smittespredning. Restriktionerne betyder, at der ikke må flyttes dyr ud og ind af besætningen uden Fødevarestyrelsens tilladelse, forklarer enhedschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie og tilføjer:

- Men da sygdommen især spredes via insekter, er restriktionerne ingen garanti for, at smitten ikke kan ramme andre besætninger.

Fødevarestyrelsen øger overvågningen

Fødevarestyrelsen peger på, at det aktuelle fund i Sønderjylland understreger, at danske landmænd skal være opmærksomme på symptomer hos deres dyr.

Sygdommen smitter ifølge Fødevarestyrelsen ikke mennesker, men rammer typisk får, geder og kvæg. Også andre drøvtyggere som for eksempel hjorte kan blive ramt.

På baggrund af det aktuelle fund øger Fødevarestyrelsen nu overvågning af sygdommen i Danmark.

Dansk Veterinær Konsortium vurderede tidligere i år, at sygdommen kunne ramme Danmark i løbet af sommeren, fordi sygdommen i efteråret 2023 spredte sig i, Belgien, Tyskland, Nederlandene og det sydlige England.

Anmeldepligtig sygdom

Bluetongue smitter via insekter, små blodsugende mitter, og risikoen for smittespredningen stiger med temperaturen.

Da sygdommen har alvorlige konsekvenser for dyrene, er bluetongue en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmanden skal kontakte sin dyrlæge, hvis man får mistanke om, at dyr i besætningen er smittet med bluetongue, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Hvis dyrene viser sig at være smittede, lægger Fødevarestyrelsen restriktioner ned over den smittede besætning. Restriktionerne har blandt andet betydning for hold og flytning af dyr.

Dansk eksport stopper

Fødevarestyrelsen understreger, at det aktuelle udbrud betyder, at Danmark mister sin internationale status som fri for bluetongue.

Det betyder også, at dansk eksport af hovedsagelig levende kvæg og tyresæd til en lang række lande uden for EU stopper. Også andre produkter som avlsmateriale, oksekød og mejeriprodukter er påvirket i et vist omfang.

Dette skyldes ifølge Fødevarestyrelsen, at landene har forskellige regler for, hvilke produkter de vil aftage, når Danmark mister sin status som fri fra bluetongue.

Fødevarestyrelsen nævner, at også samhandlen med drøvtyggere til lande inden for EU vil blive påvirket. En stor del af de kvæg, der samhandles, flyttes til opfedning i Nederlandene og Belgien. Denne handel forventes påvirket i mindre grad.

Symptomer på bluetongue

  • Drøvtyggere, der smittes, kan få forskellige symptomer, blandt andet væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter, hævede røde patter, savlen (kvæg), høj dødelighed
  • Blåfarvning af tungen ses hos får – heraf navnet på sygdommen
  • Sygdommen er smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige udvej
  • Inkubationstiden (den tid der går, fra dyret er blevet smittet, til det udviser symptomer på sygdom) er normalt mellem 5 og 20 dage.
  • Symptombilledet kan variere fra næsten ingen symptomer til kraftige kliniske symptomer.
  • Ejere af modtagelige dyr skal ved mistanke om bluetongue straks tilkalde en dyrlæge.

Ingen vacciner eller erstatning

Bluetongue er forårsaget af et virus. På verdensplan er der på nuværende tidspunkt identificeret 29 forskellige serotyper af bluetonguevirus.

Modtagelige dyrearter er kvæg, får, geder, hjorte og andre drøvtyggere. Mennesker kan ikke smittes med bluetongue.

Bluetongue er en såkaldt vektorbåren virussygdom. Det vil sige, at sygdommen ikke smitter fra dyr til dyr, men virus spredes under naturlige forhold via blodsugende mitter, culicoides, som er små insekter, der bider dyrene.

Spredning af bluetongue kan også ske med inficeret blod, sæd og embryoner samt overførsel fra ko til kalv, hvis koen bliver smittet, mens den er drægtig. Spredning kan også ske ved flytning af inficerede dyr.

Der er i øjeblikket ikke nogen godkendte vacciner på det danske marked. Fødevarestyrelsen forventer, at en vaccine kan blive godkendt i EU og dermed tilgængelig senere i 2024.

Bluetongue er ikke klassificeret som for eksempel fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i besætningen.

Læs mere om Bluetongue

Bluetongue er konstateret i en række fåre- og kvægbesætninger i Danmark. Her kan du holde dig opdateret om dyresygdommen.

Læs mere her

Læs også