Kødtabet er mindre i produktionen af øko-oksekød end konventionelt
Forskning viser, at der sker et mindre tab af kød i den økologiske produktionskæde end i den konventionelle.

Arkivfoto
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel. Det slår Innovationscenter for Økologisk Landbrug fast i en artikel på deres hjemmeside.
De henviser til et forskningsprojekt fra Sveriges Lantbruksuniversitet, som viser, at tabet af kød er cirka 10 procent mindre i den økologiske produktionskæde end i den konventionelle.
Forskerne har anvendt data fra det centrale svenske husdyrregister og regnet på flowet af dyr og tab under produktionen. Opgørelsen dækker både mælke- og kødproducerende bedrifter.
Resultaterne viser, at økologiske bedrifter i gennemsnit mister 7,4 procent af den potentielle årlige produktion af oksekød mod 8,8 procent for konventionelle bedrifter.
Den største forskel er fundet hos malkekøer, mens den var mindre hos de øvrige dyregrupper.
Projektet har ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug ikke kortlagt de bagvedliggende forklaringer på det lavere tab i økologisk oksekødsproduktion. Men en lavere kodødelighed og højere velfærd i de økologiske besætninger bliver nævnt som mulige forklaringer.