Opdræt af tyrekalve og krydsningskvier er en hovedpine for mange malkekvægsbesætninger, lyder det fra Seges Innovation i SalmonellaNyt.

Det er nemlig de færreste besætninger, der har kapacitet til at beholde kalvene på bedriften frem til slagtning. Kalve fra niveau 2-besætninger kan være svære at sælge til opfedning i Danmark, da modtageren med de nuværende regler kun må have kalve fra denne ene besætning.

Løsningen for de fleste er derfor at eksportere kalvene til Holland. Seges innovation slår fast, at det er en utilfredsstillende løsning for branchen som helhed, da der er et ønske om opfedning af flere kalve på dansk jord. Men også fordi mange slagtekalveproducenter i perioder oplever, at det er svært at skaffe kalve nok til at fylde stalden op.

Manglende udnyttelse af staldkapaciteten er en alvorlig økonomisk bet.

Eksport er desuden ikke en mulighed for økologiske bedrifter, da de ikke må eksportere kalve under tre måneder. Derfor arbejder Landbrug & Fødevarer nu på at finde en løsning, der gør det muligt at opfede nogle af de kalve, der i dag betegnes som niveau 2.

Nyt pilotprojekt på vej

Omsætning af kalve fra niveau 2-besætninger udgør en risiko for spredning af salmonellasmitte. En del niveau 2-besætninger formår dog at holde kalvene fri for smitte. Dette kan løbende kontrolleres ved undersøgelse af blodprøver fra kalve, der er fyldt tre måneder.

Man arbejder derfor på at få godkendt et pilotstudie hos Fødevarestyrelsen. Tanken med pilotprojektet er at vise, at det ved særlig god smittebeskyttelse hos både leverandør og producent, er muligt at etablere et system, hvor det er muligt at opdrætte kalvene, uden at det resulterer i smittespredning. En eventuel ændring af de eksisterende regler forventes dog ikke foreløbig.

Kvæg