Ny cutter klarer rundballerne

En ny cutter fra virksomheden One2Feed indfører wrap-baller til to snegle, som med vendbare knive findeler ballerne og sender materialet med en elevator videre i det fuldautomatisk fodringssystem. Der er netop solgt to anlæg i Sverige.

Virksomheden One2Feed har siden 2007 specialiseret sig i automatiske fodringssystemer fra virksomheden i Silkeborg.

Senest har de præsenteret en ny cutter, som fungerer som en slags fræser, der findeler stråfoder. Der blev inden jul installeret to anlæg i Sverige, som fodrer malkekøer med mellem 6-12 wrap-rundballer i døgnet.

- Cutteren er primært til rundballer på det skandinaviske marked. Vi har et motto, der hedder »Få et bedre liv på gården«, og det handler om arbejdslettelser og mere frihed. Og det er utroligt arbejdskrævende at rykke rundballer fra hinanden, forklarer direktør og indehaver Hans Scriver, som på baggrund af flere efterspørgsler satte cutteren i produktion.

Kapacitet og driftssikkerhed

Den nye cutter er en del af et fuldautomatisk fodringssystem, som primært henvender sig til mælkeproducenter.

Cutteren består af et fødebord, selve cutteren og en elevator. Og fælles for den og virksomhedens andre produkter er en stor kapacitet og driftssikkerhed.

- Det er blandt andet derfor vi har solgt flere foderanlæg i Norge. Her er kapaciteten knap så stor, men de går rigtig meget op i driftssikkerhed, og det kræver robust materiale at fodre med rundballer, forklarer Hans Scriver, som også har solgt anlæg til Japan på grund af driftssikkerheden.

Moving floor-fødebord

Første del af cutteren består af et fødebord, hvor man stiller rundballer eller bigballer.

- I flere lande fodrer man meget med wrap-rundballer. Herhjemme vil det mere være halm, man vil bruge, siger Hans Scriver.

Fødebordet er lavet efter et moving floor-princip, hvor ballerne automatisk føres hen til cutteren. På den måde sikre man et konstant flow, og at der ikke er noget gammelt foder tilbage.

Fødebordets bund er drevet hydraulisk og lavet af glasfibermaterialet komposit.

Fødebordet kan fås fra 3,5 til 12 meter langt.

Cutter med vendbare knive

En sensor på cutteren starter fødebordet, som automatisk indfører en rundballe. Cutteren er med to 500 millimeter snegle, hvor hver snegl er monteret med 80 vendbare knive.

Hver snegl bliver trukket direkte af en 5,5 kilowatt motor, og kan fås enten galvaniseret eller rustfrit.

Selve cutteren står i en skrå vinkel op af, som sikre et konstant flow ud af cutteren.

Hans Scriver vurderer, at cutteren er den eneste af sin slags på markedet. Der findes andre cuttere på det norske marked, men de fungerer ved hjælp af vandrette tromler og ikke snegle med vendbare knive.  

Elevator og software

Sidste del af cutteren er en elevator, som ved hjælp af en 1,1 kilowatt motor trækker to 75 millimeter tandremme.

Softwaren sikrer, at uanset hvilket materiale, man kommer i, så går den aldrig fast. Registrere den noget, som sidder fast, vender sneglene et par sekunder og kører derefter videre.

De første to anlæg er solgt på, at kunderne har ønsket en arbejdslettelse og mere frihed, og det er efter Hans Scrivers mening det, som automatik fodring kan give. Kigger Hans Scriver ind i fremtiden, tror han også på, at automatisk fodring bliver en endnu større del af de danske mælkeproducenters hverdag fremover.

- Cutteren er primært til rundballer på det Skandinaviske marked. Vi har et motto, der hedder »Få et bedre liv på gården« og det handler om arbejdslettelser og mere frihed. Og det er utroligt arbejdskrævende at rykke rundballer fra hinanden.

Hans Scriver, direktør og indehaver af One2Feed

Læs også

Tilskudsprodukt blåstemplet af metaanalyse
Produkt reducerer den bakterielle proteinnedbrydning i vommen
Danish Crown Beef: Fortsat fokus på smittetrykket
Gratis undersøgelser for abort fortsætter i år
Nyfødt kalv dræbt af ulv
Få kalven uskadt igennem de første 14 dage