Slagteri vil tilbyde kød fra 15.000 danske kvier

Dansk kød i premium-kvalitet skal skubbe 10 procent af det importerede oksekød ud af kølediskene, lyder det fra Danish Crown, der er klar med næste skridt i en plan, der på årsbasis skal skabe et marked for det, der svarer til kød fra 30.000 ekstra danske kreaturer.

Danish Crown lancerer et nyt koncept baseret på kød fra 15.000 kvier, som skal blive 20-30 måneder.

I det nye koncept vil der være konkrete krav til dyrenes form, farve og fedme, når de leveres til slagtning.

- For at lykkes med det skal de danske mælkeproducenter træffe de rigtige valg, når de lægger deres avlsplaner, lyder det fra Danish Crown der med hjælp fra VikingDanmark vil sammensætte konceptet.

- Danske kvægbrugere er forandringsparate, og de er allerede meget langt i at vurdere, hvilken strategi, der passer hos dem. For rigtig mange betyder det brug af X-Vik kviesæd på de bedste hundyr og brug af velafprøvede kødkvægstyre på resten, siger, siger Lisbet Holm, der er vicedirektør VikingDanmark, og tilføjer:

- I Viking har vi et bredt udvalg af kødkvægstyre, der er afprøvet på malkekvæg i Norden og derfor har et X-indeks. Det er den største sikkerhed for at få en letfødt kalv og samtidig sikre den bedst mulige slagtekvalitet.

Vil bygge på Dansk Kalv-koncept

Det endelige koncept er endnu ikke helt på plads, men kravene til dyrevelfærd og plads i staldene vil bygge på det, der kendes fra Dansk Kalv.

- Vi har en klar strategi om at løfte værdien på dansk okse- og kalvekød ved at rykke tættere på forbrugerne og tættere på kunderne. Det grisekød og den kylling, der ligger i køledisken i dag, er næsten udelukkende dansk. I dag findes der eksempelvis ikke altid tilstrækkeligt oksekød af dansk oprindelse til at dække markedet. Den udfordring løser vi også med den nye kontraktproduktion, og vi ser frem til at indlede dialogen med interesserede landmænd om det nye koncept og kontraktproduktionen, siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown

Den 29. april holder Seges et webinar under overskriften »Mælkeproducentens muligheder«, hvor mælkeproducenter og andre med interesse blandt andet vil få en grundig gennemgang af det nye koncept. Samtidig vil det være muligt at stille spørgsmål til både Seges, VikingDanmark og Danish Crown.

Kontraktproduktion

Baggrunden for Danish Crowns tiltag er, at de danske mælkeproducenter har besluttet at stoppe al aflivning af kalve ved fødslen.

Løsningen er i slagteriets øjne kontraktproduktion af 30.000 dyr i tre forskellige koncepter, herunder Dansk Kalv, der ifølge Danish Crown kan bære en udvidelse på 10.000 dyr.

Samtidig er der en stigende efterspørgsel på økologisk oksekød. Derfor skal de cirka 5.000 kalve, der hvert år kommer til verden som økologiske, fremover forblive økologiske og leveres til Friland som ungdyr, lyder det fra Danish Crown.

Læs også

Ingen udsigt til sukkerbomber
Management og produktionsøkonomi for krydsningskvier til rødt kød
Tre måder at sikre økonomien uden aflivning af tyrekalve
Senere første slæt bør ikke gå ud over kvaliteten
Nyt koncept: Kvier kan blive til rødt oksekød
Thise Mejeri låner en million kroner af forbrugerne