Malkeracer mere ligeværdige end EKM-ydelsen viser

Ifølge Seges er de danske kvægracer langt mere økonomisk ligeværdige, end ydelsesopgørelserne viser.

De danske malkeracer er økonomisk ligeværdige, konkluderer Seges, der dog ser en tendens til, at RDM taber terræn til Holstein. Arkivfoto

Selvom Holstein ligger klart i front på ydelse, når man læser RYK’s årsberetning igennem, er de danske kvægracer dog langt mere økonomisk ligeværdige, skriver Seges på landbrugsinfo.dk.

- Holstein er den race, der har den højeste årsydelse i RYK’s opgørelser. Det er primært fordi, at racen har et højt avlsmæssigt niveau. Men det skyldes for eksempel også, at Holstein generelt står i lidt større besætninger, som ofte har tre gange malkning, og at RDM-køer i højere grad står i geografiske områder med lidt lavere ydelse, skriver Seges.

De faktorer er der netop taget højde for i nye beregninger fra Seges, og det betyder, at forskellen mellem racerne er mindre, end årsydelserne fra RYK viser.

Handler ikke kun om ydelse

Seges påpeger, at det er vigtigt at bruge den afregningsmodel, som Arla afregner mælken ud fra. I modellen er der en negativ vægt på mælkeydelse. Det betyder, at mælk med lave fedt- og proteinprocenter har en mindre afregningsværdi pr. kg EKM.

- Det bliver der ikke taget højde for, når der bliver anvendt en pris pr. kg EKM. Derudover koster det også at producere laktose, fedt og protein. Det, der er vigtigt, for kvægbrugeren, er, hvad man står med i hånden, når omkostningerne er betalt, lyder konklusionen fra Seges, der med disse faktorer i betragtning kommer frem til en forskel på cirka 850 kroner pr. årsko mellem Holstein og de øvrige racer alene for ydelse.

Mens ydelsen er en vigtig faktor, spiller blandt andet arbejdsomkostninger, reproduktion og dyrlægebehandlinger en væsentlig rolle, som derfor også bør tages med i regnestykket, når man sammenligner racerne.

- Sammenligner du Holstein og RDM totaløkonomisk, viser det en forskel på omkring 350 kroner pr. årsko til fordel for Holstein, lyder det.

Bør udnytte ligeværdighed

- Det kan være svært at sammenligne racer helt ens, men det vigtigste budskab er, at de danske malkeracer er ligeværdige rent økonomisk. I forhold til undersøgelser fra 2018 er der dog en tendens til, at RDM taber en smule terræn til Holstein, lyder konklusionen, som formand for L&F Kvæg, Christian Lund, mener giver gode muligheder for, at de danske mælkeproducenter kan optimere produktionen endnu mere.

- At racerne er økonomisk ligeværdige, behøver vi ikke sætte spørgsmålstegn ved. Det bør vi udnytte, mere end vi gør i dag, via krydsning af vores malkeracer, siger Christian Lund, der har noteret sig, at stadigt flere stræber efter at få det bedste fra alle racer med i besætningen.

Læs også