Dobbelt så meget græs

Efter det kolde forår er græsset nærmest eksploderet på det seneste. Derfor kan græsensilagen meget vel rette op på kvægbrugernes udsigt til den mindre majshøst i år, vurderer østfynsk maskinstationsejer.

Mens kvægbrugerne kan se frem til en mindre majshøst, som det fremgår af modstående side, så ser det anderledes godt ud med bjærgningen af græsensilage.

Selv om græsset også blev påvirket af det kolde vejr i april og starten af maj, så er græsmarkerne nærmest eksploderet i den seneste tid med det skiftende vejr med sol og regnbyger.

- Vi kom godt nok et par uger senere i gang, men til gengæld har der været et kæmpe lag, hvor vi har bjærget græs, fortæller maskinstationsejer Jens Knudsen fra Knudsens Maskinstation ved Refsvindinge.

21 tons græs pr. hektar

I forrige uge blev der eksempelvis ensileret 21 tons græs pr. hektar hos Palle Bjerggaard Hansen, hvilket nærmest er det dobbelte af normalen på det pågældende areal ved kvæggården i Såderup.

Jens Knudsen kan også berette om presning af ikke mindre end 35 styk 80x90 baller pr. hektar hos en anden af maskinstationens kunder.

- Vi kan næsten se græsset gror for tiden, og med sådanne kæmpe udbytter har vi rigtig travlt, ikke alene med at skårlægge, snitte eller presse græs til ensilering eller hø, men også med nedfældning af gylle i græs og vårsæd.

Den østfynske maskinstationsmand forventer derfor, at noget af det tabte med den senere start på græsensileringen kan indhentes. Således regner han ikke med, at der går de sædvanlige omkring fem uger, inden næste slæt skal bjærges.

I det hele taget vurderer Jens Knudsen, at kvægbrugere vil etablere et større græsareal fremadrettet, på de bedrifter hvor det ikke længere vil være muligt at anvende soja i øko-stalde.

Læs også