Formand: - Vi har brug for arbejdsro

Klimaspeederen skal i bund – men økonomien skal med. Sådan lyder det fra L&F Kvæg.

Landbrugets klimaaftale vil uden tvivl påvirke kvægbruget. Heldigvis
er erhvervet allerede godt i gang med klimaarbejdet og klar til at
trykke på speederen, men det kræver, at økonomien følger med, påpeger Christian Lund og Ida Storm, L&F Kvæg. Arkivfoto

Formand for L&F Kvæg, Christian Lund, hæfter sig først og fremmest ved, at regeringens aftale om landbrugets klimaindsats frem mod 2030 er bredt funderet.

- Vi har brug for arbejdsro til at finde de rette løsninger, både ude på bedrifterne og i forskningslaboratorierne. Og det tror vi på, vi får nu med en aftale, som samtlige partier står bag, siger Christian Lund til KvægNyt.

Han vil derfor gerne rose det politiske samarbejde og også give en cadeau til de borgerlige partier for at sætte et markant præg på aftalen i 11. time.

- Når det er sagt, er der fortsat store politiske udfordringer i at få detaljerne på plads vedrørende blandt andet fremtidens landbrugsstøtte. Den udjævning af landbrugsstøtten, som partierne er blevet enige om, kan få særdeles voldsomme konsekvenser for kvægbrugerne, hvis der ikke sikres tilstrækkelig kompensation via nye ordninger i støtten, påpeger Christian Lund.

Seges er allerede involveret i en lang række forskningsindsatser, der har til formål at mindske kvægbrugets klimapåvirkning. Og de mange indsatser er ifølge sektordirektør Ida Storm et rigtig godt afsæt til fremtidens oprustning på klimaområdet.

- Vi er rigtig godt på vej med løsninger inden for mange områder, men klimaindsatsen vil uden tvivl komme til at fylde endnu mere i fremtidens kvægbrug, siger Ida Storm og tilføjer:

- Det har vi alle godt vidst længe, og det er vi også klar til. Der er ingen tvivl om, at vi særligt vil komme til at fokusere på reduktion af klimagasser fra køernes fordøjelse og på det eco-scheme for miljø- og klimavenligt græs, som begge er med i aftalen.

Læs også