Fokus på mindre klimabelastende kalve- og oksekød
Hvilke produktionsformer påvirker bøffernes klimaaftryk mest og hvilke mindst? Kan vi rykke rundt på kalve- og oksekødsproduktionen i Danmark og samlet opnå en mindre klimabelastning? Det har Seges Innovation sat sig for at undersøge.

I første omgang vil Seges Innovation kortlægge omfanget af de forskellige produktionsformer og deres klimabelastning ved den nuværende kalve- og oksekødsproduktion i Danmark. Arkivfoto
Der er stor forskel på klimaaftrykket pr. kg kød ved forskellige produktionsformer i kalve- og oksekødsproduktionen. Netop derfor er det interessant at undersøge mulighederne for et ændret scenarie for en fremtidig dansk kalve- og oksekødsproduktion, der samlet set giver et lavere klimaaftryk. Det påpeger Seges Innovation i en meddelelse.
De oplyser, at de vil kortlægge det klimamæssige bidrag fra de forskellige produktionsformer inden for okse- og kalvekød, for eksempel intensiv slagtekalveproduktion og ekstensiv ammekoproduktion.
Når de klimamæssige bidrag er kortlagt, planlægges det at lave scenarieberegninger, der skal vise, hvor meget vi på sigt kan sænke klimaaftrykket fra danskproduceret kalve- og oksekød, hvis vi laver mere af en produktionsform og mindre af en anden, lyder det fra Seges Innovation.
Stor forskel på klimabelastningen
Seges Innovation indrømmer, at kalve- og oksekød aldrig bliver det helt gode klimavalg, da det direkte sammenlignet med andre kødtyper, som gris og fjerkræ, har et højere klimaaftryk pr. kg kød.
Det forklarer de med, at kvæg producerer metan, som er en belastende klimagas. Men alle tæt på landbruget ved også, at man langt fra bare kan tale om et kg oksekød – heller ikke i klimamæssig forstand, for kalve- og oksekødet kommer fra mange forskellige produktionsformer, fastslår de og understreger:
Der er forskel på klimaaftrykket på et kg fars fra en fjerde laktations malkeko, et kg steg fra en renracet Holstein tyrekalv, en krydsningskvie med en kødkvægsfar eller en renracet kødkvægskalv, der har udført to års naturpleje sammen med sin mor, før den er endt som en lækker roastbeef.
Dansk versus importeret oksekød
Netop den klimamæssige forskel på de meget forskellige produktionsformer har Seges Innovation sat sig for at kortlægge med chefkonsulent Mogens Vestergaard i spidsen for indsatsen.
- I første omgang vil vi kortlægge omfanget af de forskellige produktionsformer og deres klimabelastning ved den nuværende kalve- og oksekødsproduktion i Danmark, fortæller han og fortsætter:
- Det vil gøre os i stand til at vise, hvilke produktionssystemer, der belaster klimaet mest og mindst og desuden kunne sammenligne klimabelastningen af de forskellige produktionsformer med klimabelastningen af importeret oksekød.
Økonomisk bæredygtighed ønskes
Det overordnede formål med indsatsen er ifølge Seges Innovation at reducere klimabelastningen, men ikke omfanget af den samlede danske kalve- og oksekødsproduktion.
Mogens Vestergaard forudser, at løsningerne kommer til at omfatte ændringer i de enkelte kødproduktionssystemer og deres relative omfang, samt avlsmæssige forbedringer og fodringsmæssige tiltag.
- I sidste ende ønsker vi at vise scenarier for, hvordan man kan klimaoptimere den samlede danske kalve- og oksekødsproduktion, siger Mogens Vestergaard og forklarer:
- Vi vil beskrive økonomisk bæredygtige produktionssystemer baseret på en optimal udnyttelse af alle kalve født i malkekvægsbesætningerne, inklusiv nuværende eksportkalve og nuværende aflivede kalve. Vi vil også se på, om malkekøernes slagtekrop kan udnyttes bedre, og se på hvordan ammekvæget kan indpasses.
- I sidste ende ønsker vi at vise scenarier for, hvordan man kan klimaoptimere den samlede danske kalve- og oksekødsproduktion
Mogens Vestergaard, chefkonsulent, Seges Innovation