Der er guld i græsset

Man henter let 4.000 kroner ekstra pr. hektar ved et ekstra slæt. Det slår KvægXperten fast i deres seneste nyhedsbrev.

Med høje priser på indkøbt protein og energi bliver andelen af grovfoderet vigtigere end tidligere for at sikre højst mulig indtjening. Derfor understreger KvægXperten vigtigheden af, at græsset indhøstes med højst mulige fordøjelighed.

De har således regnet på konsekvensen ved en fordøjelighed på 1,20 kg tørstof pr. FE svarende til 6,20 megajoule pr. kg tørstof i forhold til 1,12 kg tørstof pr. FE svarende til 6,60 megajoule pr. kg tørstof.

Det svarer til en fordøjelighed, der stiger fra 75 procent til 78 procent i gennemsnit for alle slæt taget over året.

KvægXperten bemærker, at prisen pr. FE i græsensilage ganske vist stiger, når der skal tages flere slæt. Men ved en gennemsnitlig græshøst på 10.000 FE pr. hektar, mener de, at der for de fleste er mellem 4.000 og 5.000 kroner at hente pr. hektar til at betale omkostningerne til at tage et ekstra slæt.

Fem eller seks slæt

De råder til, at man ser sin slætstrategi efter i sømmene, om årets græshøst skal bestå af fem eller seks slæt. Dernæst skal man tænke på, at det er første slæt, som er bestemmende for de øvrige slæt.

Eksempelvis skal man i gang fem dage før med 1. slæt, hvis man normalt tager fire slæt og vil op på fem slæt. Og ti dage før, hvis du vil gå fra fire slæt til seks slæt, lyder det fra KvægXperten.

Læs også