Bobman er lig med effektiv hjælp i kostalden

Den familieejede virksomhed Jydeland Maskinfabrik A/S producerer strømaskiner under navnet Bobman til primært kvægbrug. På NutriFair var det en større og ny model der især fik fokus.

Direktør Christian Gits Jensen fra Jydeland Maskinfabrik sidder her på den alsidige redskabsbærer Bobman Promax der her er monteret med en fodersnegl til både at skubbe foderet ind og blande foderet på foderbordet.

På årets NutriFair var Jydeland Maskinfabriks Bobman-strømaskiner godt repræsenteret på virksomhedens standen og ifølge direktør Christian Gits Jensen var det især den nye Bobman Powerlead, der trak opmærksomhed på messen.

- Vi havde ikke forventet, at det blev den nye store model Bobman Powerlead, der skulle få størst fokus på messen, men det er endt med, at det er den, der er flest kunder, der er blevet skrevet op til, fortalte Christian Gits Jensen på messens sidste dag kort før lukketid.

Bobman Powerlead er nemlig målrettet de større besætninger, men der er ifølge Christian Gits Jensen også sket meget i kvægbruget, siden der sidst har været mulighed for at udstille på messer.

- De har bygget til rundt omkring og vi fornemmer, at den gennemsnitlige besætningsstørrelse er vokset.

En selvlæssende strømaskine

Med en Bobman Powerlead får man en hydraulisk selvlæssende strøkasse, der kan bruges til flere forskellige strømaterialer, hvad enten det er savsmuld eller snittet halm og selve strøkassen har en volumen på 1,1 kubikmeter.

Strømaskinen kan mere end blot at fordele strøelsen i sengene. Der er også mulighed for at rengøre sengebåsens bagkant først med den roterende børste, ligesom den kan anvendes til at sprede desinfektionspulver. Desuden er der mulighed for at få en hydraulisk rive med, med det formål, at man får strøelsen jævnt fordelt i sengebåsene.

Maskinen kan endvidere monteres med en gødningsskraber til at skrabe spalterne bag sengene, så arbejdsprocessen effektiviseres yderlige ved at man både kan rengøre, desinficere og strø i sengebåsene i én arbejdsgang.

Strømaskinen kan betjenes af én person og ifølge producenten, er der tale om en maskine, der passer godt til de større besætninger med mere end 200 sengebåse.

 

Styrke og alsidighed

En anden model der også var med på messen i Fredericia, var Bobman Promax. Her er der tale om en stærk redskabsbærer med mulighed for at skifte redskaber på under et minut.

På standen stod blandt andet en Bobman Promax monteret med en fodersnegl. Ifølge producenten har man med fodersneglen mulighed for både at skubbe foderet ind og blande foderet op på foderbordet og dermed reducere foderspild og sortering i foderrationen.

Ifølge Jydeland Maskinfabrik er Bobman-maskinerne generelt udviklet til at gøre det nemt at udføre almindelig rengøring og vedligeholdelsesarbejde. Det handler dog ikke kun om muligheden for at forkorte arbejdstiden, men ifølge producenten kan strømaskinerne også være medvirkende til at reducere celletallet og dermed øge mælkekvaliteten.

Jydeland Maskinfabrik, der er beliggende i Ebeltoft, har eksisteret i over 110 år. Virksomheden drives til dagligt af brødrene Christian Gits Jensen og Flemming Gits Jensen, som også er den 4. generationsled i ledelsen, hvor Dennis Gits Jensen, som det 5. generationsled til overtagelsen af ledelsen inden 2030.

Læs også