Sådan undgår du varme i fuldfoderet

Det er tid at være ekstra opmærksom på, om der dannes varme i fuldfoderet til køerne.

Af Kim Søgaard Rasmussen, kvægkonsulent i Velas

Vi nærmer os tiden, hvor der er risiko for, at der dannes varme i fuldfoderet til køerne.

For at begrænse risikoen, er det vigtigt, at der ikke findes varme i foderet i de stakke, der udtages fra. Derfor er det vigtig med en udtagning, hvor der sluttes af med lige sider og ryddes op hver gang. Eventuelt drysse der salt ud på overfladen for at hæmme varmedannelse i toppen.

Hvis der alligevel kommer varme i fuldfoderet, er der en del, der har gode erfaringer med at blande to gange dagligt i de varme perioder. Eventuelt kan man tage vand ud af blandingen, dog er det vigtigt, at der ikke efterfølgende kan sorteres i foderet – det kræver expandat af tilskudsfoder.

Tørsyre kan også bruges

Den næste mulighed for at undgå varme, er den dyre løsning, hvor man tilsætter syre til blandingen.

Mange anvender tørsyre, blandingsprodukt,  da dette ikke kræver Haccp-registrering ved Fødevarestyrelsen og er nemmere at arbejde med. Her anvendes 1-3 liter syre pr. ton fuldfoder.

Sørg for de fysiske omstændigheder

Flere steder har vi set fodergange med revner, hvilket betyder, at der ikke kan rengøres ordentligt, og dermed er der risiko for, at foderrester i revnerne udløser varme i foderet. Højtryksrens derfor fodergangen jævnligt eller få lappet revner.

Fodersiloer skal også tjekkes for dårligt foder. Vi har set eksempler på glasfibersiloer, hvor der har siddet gammelt foder, som løsner sig en gang i mellem og kan give problemer i besætningen.

Husk derfor at få dem tømt helt og rengjort, hvis der sidder rester. Det samme gælder i fuldfoderblander, hvor man også bør sikre sig, at der ikke er dannet bro med gammelt foder.

Alkohol i majsensilage

I år har vi set en del steder, hvor der er alkohol i den nederste del af majsstakken i plansiloer. Dette går ud over ædelysten til foderet.

Det er vigtigt at få majsensilagen luftet ud til næste dag i et tyndt lag. Herefter kan der blandes lidt i til køerne, hvis ikke det er muligt, at kvierne kan æde det hele.

Husk også ekstra salt i rationen i de varme perioder – gerne op til 200 gram pr. ko.  

 

 

Læs også