Tegner lovende: De første Premium Kvier er slagtet
Danish Crown-slagterierne i Aalborg og Holsted har slagtet de første dyr i konceptet Premium Kvier. Og det tegner lovende både for slagteriet og andelsejerne.

De første resultater fra konceptet Premium Kvier tegner godt. Arkivfoto: Tenna Bang
De første resultater fra konceptet Premium Kvier tegner godt. Sådan lyder det i et nyhedsbrev fra Danish Crown Beef.
- Vi har lavet en opgørelse på de 217 stk., vi har slagtet i august måned, og hovedparten af dem er stor race malkekvæg kombineret med blåkvæg. Generelt må vi sige, at det er rigtig fine slagtedyr med den rigtige form, fedme og farve, så det er gode produkter, vores medarbejdere kan få lov at lave ud af dem. Det er meget positivt, siger Torben Nørremark, der er daglig leder af Ejerservice i Danish Crown Beef.
Konceptet opstod på baggrund af erhvervets enighed om i fællesskab at vælge at stoppe al aflivning af kalve ved fødslen. Det har betydet flere dyr i staldene, og for at skabe en plads i markedet til dem, valgte Danish Crown Beef at lancere konceptet Premium Kvier. Et koncept, hvor kalven er efter en malkekvægsko og en kødkvægstyr.
Gode resultater på slagteriet
Formålet er, at konceptet Premium Kvier skal levere kød til de danske detailkæder og slagtere, som kan udkonkurrere det udenlandske, røde oksekød, som ellers findes i køledisken.
Det kræver rødt oksekød af højeste kvalitet, og derfor har Danish Crown Beef holdt nøje øje med de første dyr, som er blevet leveret til konceptet, og umiddelbart er resultaterne over forventning, melder slagteriet.
- Generelt må vi sige, at det er rigtig fine slagtedyr med den rigtige form, fedme og farve
Torben Nørremark, der er daglig leder af Ejerservice i Danish Crown Beef
De flotte resultater viser sig også på den gennemsnitlige vægt, som er på mellem 310 og 315 kg, og dermed en spids over det, der var forventet. Det samme gælder den gennemsnitlige form, som ligger mellem 7 og 8,2.
- Vi har de indledende data, som ser meget positive ud. Dem kommer vi til at opdatere løbende, og så vil vi gå i dybden med dem, så vi kan blive klogere på at optimere på konceptet. Det gælder både på vægt, alder, fedmarmorering, racer og meget andet, så vi udvikler konceptet i samarbejde med andelsejerne og ud fra de data, vi får ind, siger Torben Nørremark i nyhedsbrevet.
En god afregning
Danish Crown Beef har også kigget på økonomien i konceptet for andelsejerne.
Afregningen for en Premium Kvie ligger på lige under 13.000 kroner i gennemsnit med de nuværende afregningspriser og medregnet den senest kendte restbetaling, lyder det.
- Dermed er der altså umiddelbart en god forretning for andelsejerne i det nye koncept, konkluderer Danish Crown Beef.
- Hvis kvierne er produceret ved afgræsning eller med fodring med en forholdsvis billig ration med en høj andel grovfoder, så vil en afregning på omkring 13.000 kroner være en ganske god forretning for vores andelsejere, siger Torben Nørremark.
De udregninger, som er lavet, er på gennemsnitlige priser og med gennemsnittet af alle leverede dyr.
Danish Crown Beef er klar til at hjælpe, hvis flere har lyst til at høre om konceptet.
- Vi har ganske gode muligheder for at vise produktionsøkonomien i konceptet for den enkelte andelsejer blandt andet via Simherd app, så hvis man har en interesse i at lave Premium Kvier, så kommer vi meget gerne på besøg på bedriften og kigger på økonomi, fodring og andre forudsætninger for at lave en god økonomi ved produktion af konceptet, siger Torben Nørremark.