Efterspørgslen er faldet: Arlas mælkepris sænkes markant i marts

Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk sænkes med 29,8 øre/kg (4,00 eurocent/kg) fra marts 2023.

Arlas acontopris for konventionel mælk sænkes med 29,8 øre/kg (4,00 eurocent/kg) fra 1. marts 2023. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af den bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt Klimatjek-data, være 385,7 øre/kg, skriver Arla i en pressemeddelelse. 

Arlas acontopris for økologisk mælk sænkes tilsvarende med 29,8 øre/kg (4,00 eurocent/kg) fra 1. marts 2023 og vil ligge på 427,1 øre/kg. 

Ifølge Arla er det blandt andet den vedvarende høje inflation og usikre økonomiske fremtidsudsigter, der medfører et fortsat fald i forbrugernes efterspørgsel, hvilket driver mælkeprisen nedad.

En anden faktor er, at øgede mælkemængder på råvaremarkedet betyder, at råvarepriserne fortsætter med at falde. Priserne på råvarer fra EU og resten af verden er nu stort set på niveau. 

Produktionen i EU-27 (+UK) er stadig højere end sidste år. November endte på plus 2,02 procent, hvilket stemte overens med forventningerne. For december ser Arla i øjeblikket en lidt mindre vækst på cirka 1,5-2,0 procent fra år-til-år. Det er stadig Irland, Tyskland og Holland, der oplever de største stigninger, mens Sydeuropa fortsat har negativ vækst. Den amerikanske mælkeproduktion endte på plus 0,8 procent i december.  

Ostepriserne er desuden dykket markant i løbet af de seneste tre måneder, hvor de europæiske ostepriser var de sidste af alle til at begynde at falde.

Priserne i USA og Oceanien synes at have fulgt de europæiske priser en smule, men har blot ikke følt det samme nedadgående pres. Med flere købere, der på det seneste har meldt deres ankomst på mejerimarkedet, har priserne fundet støtte i de meget lave niveauer og er begyndt at kravle lidt højere op, skriver Arla.

Læs også