Kerne- eller kolbemajs til køerne – valget er dit
Vestjysk råder til, at man overvejer kernemajsen, som, de mener, er bedre for bundlinjen.

Selvom det er økonomisk dyrere at høste/behandle kernemajsen, mener Vestjysk, at det på bunden er bedre for bedriftens totaløkonomi. Arkivfoto: Line Brusgaard
Med store lagre af majsensilage kan det være fordelagtigt at lade en del stå til kolbe- eller kernemajs. Det påpeger Vestjysk i deres nyhedsbrev.
Kolbemajs, hvor hele kolben høstes, har været anvendt i en årrække og med gode resultater. At man fra rådgivningssiden nu anbefaler at overveje kernemajs i stedet, skyldes ifølge Vestjysk primært to ting:
- Rene kerner – ingen spindel og dermed reduceret risiko for toxindannelse, da toxiner opkoncentreres i spindlen
- Høj energikoncentration – og særligt højt AAT-niveau, hvilket oftest mangles i rationer til lakterende køer
Derudover peger Vestjysk på, at der kan være den fordel, at man i et år som i år, hvor mange jorder lider af overskudsvand, lettere kan høste majskernerne med mejetærsker frem for en snitter med plukker-bord.
Vestjysk slår fast, at man selv skal træffe valget, men at de i stor udstrækning anbefaler, at man giver kernemajsen en overvejelse, hvis man tidligere har høstet kolbemajs.
De erkender, at det er økonomisk dyrere at høste/behandle kernemajsen, men de mener, at det på bunden er bedre for bedriftens totaløkonomi.