Det giver et godt forspring at udtage friske græsprøver under høst – både i forhold til planlægning af den resterende høstsæson og den kommende fodringssæson, mener Seges.

Analysen omregnes til foderværdi og overføres automatisk til DMS blot få dage efter, at prøven er indsendt. Og så er det bare med at gå i gang med foderplanlægningen.

Af forskellige årsager kan det forekomme, at første slæt ikke opnår den kvalitet, man havde planlagt. Her giver analyseresultaterne desuden mulighed for at rette til i forhold til næringsstofudnyttelse, høsttidspunkt og strategi for de øvrige slæt.

Friskanalyserne giver med andre ord mulighed for at fokusere mere effektivt på grovfoderproduktionen, og der kan zoomes ind på netop det område, der giver mening, for eksempel markniveau, sortsniveau eller slætniveau.

Lager- og foderstyring

I kraft af, at analyserne af det friske græs regnes om til ensilageværdier, giver det mulighed for – sammen med udbytteregistreringer af grønmassen – at lagerføre høsten i DMS og straks begynde planlægning af opfodringen i forhold til kvaliteten af den nye ensilage og vurdere ensilagen i forhold til foderbudget og beholdninger.

Det betyder også, at man i fremtiden ikke nødvendigvis skal bruge målebånd og bore ensilageprøver ud fra stakkene i samme omfang som tidligere, før foderplanlægning og opfodring kan begynde, skriver Seges på deres hjemmeside.

Efterfølgende udtagning af ensilageprøver skal mere ses som et supplement i de situationer, hvor der er usikkerhed om, hvorvidt den friske prøve er retvisende nok for hele den aktuelle beholdning.

At udtage en prøve

Når man udtager en frisk græsprøv, udtages 3-4 håndfulde græs lige efter, det er læsset af frakørselsvognen.

Stik hånden ind i dyngen og vær opmærksom på, at håndfulden ikke bliver så stor, at man taber mindre partikler.

Klem luften godt ud af posen og luk posen tæt. Opbevar prøverne i termokassen og gerne i skygge.

Én prøve er ikke nok, skriver Seges. Udtag prøver løbende mens der snittes. Fastsæt eventuelt et interval mellem hver prøveudtagning, for eksempel hver fjerde læs, en gang i timen eller lignende.

Inden prøverne sendes til analyse, udfyldes et registreringsark. I den forbindelse skal du afgøre, om prøverne skal analyseres som én prøve eller inddeles efter for eksempel sort, mark (område) eller silo, lyder det

teba

 

Kvæg