Bedre, nemmere og billigere goldkofodring på vej

Fastfood til goldkøerne. 1.000 kg færdig goldkoration i én rundballe. Nyt koncept vil løfte goldkofodringen og gøre fasefodring praktisk mulig også i mindre besætninger.

-Hvis bare det her bliver 80 pct. så godt, som det ser ud til, er vi på vej med en revolution inden for goldkofodringen. Specialkonsulent Niels Bastian Kristensen, Seges, har svært ved at skjule sin begejstring.
 
Han er i gang med at afprøve fasefodring af goldkøer i en række besætninger med en metode, der tilsyneladende slår flere væsentlige fluer med ét smæk: Bedre, nemmere og billigere fodring af goldkøer i samme rundballe.
 
Fasefodring, hvor man deler goldperioden i to fodringsperioder, tilgodeser goldkøerne bedst: I første del af goldperioden tildeles en lavtfordøjelig græsbaseret ration, og de sidste tre uger inden forventet kælvning tildeles en blanding af majs, halm, raps, mineraler og vand (Close-UP-rationen).
 
Men i mindre og mellemstore besætninger giver to rationer nogle små hold, og i alle besætninger betyder fasefodring, at man får en ekstra ration ind, der skal blandes. Udover at det er dyrt at blande små rationer, betyder små rationer også risiko for læssefejl, og oveni er Close-UP-rationen svær at holde stabil om sommeren – nogle gange også selvom man tilsætter flere liter propionsyre pr. ton foder, skriver Landbrugsinfo.dk.
 
Færdigblandet goldkoensilage er løsningen
-Løsningen er – iflg. vores erfaringer indtil nu – anvendelse af goldkoensilage i Close-UP-perioden, forklarer Niels Bastian Kristensen.
 
Denne løsning kombinerer fodringsmæssig præcision med høj blandingskvalitet og stabilt foder.
 
- Det, vi er i gang med at afprøve, er at blande rationen og pakke den med en specialpresser, der pakker med høj komprimering. Samtidig arbejder vi på at finde den mest effektive metode til at stabilisere foderet og tester bl.a. anvendelse af heterofermenative mælkesyrebakterier, forklarer specialkonsulenten. Målet er, at man kan nøjes med at ensilere goldkoration én gang om året.
 
- Med 1.000 kg velkonserveret goldkoration i hver rundballe på lageret reduceres bøvlet ved fodring af Close-UP-goldkøerne sig til at køre en ny balle ind, når den forrige er ædt, forklarer Niels Bastian Kristensen.
 
Lovende resultater
 
- Det første goldkoensilage blev pakket i januar, og foreløbigt er resultaterne særdeles lovende. Nu tester vi i et større antal besætninger henover sommeren, og hvis det forløber som forventet, regner vi med, at konceptet vil kunne anvendes i et meget stort antal danske besætninger,” forklarer han.
 
- Vi står med et rigtigt spændende koncept, der har potentiale til både at gøre hverdagen nemmere for landmanden og give goldkofodringen et løft, lyder det fra Niels Bastian Kristensen.
 
Den praktiske gevinst ved goldkoensilage er størst i mindre besætninger, men de lovende resultater for produktets stabilitet viser, at goldkoensilage kan være af væsentlig interesse for alle besætninger i sommerhalvåret.
 
De vandopløselige vitaminer (B-vitaminer) dannes af bakterier i vommen og påvirkes ikke af ensileringen. Af de fedtopløselige vitaminer er der særligt fokus på at forsyne goldkoen med E-vitamin i perioden op til kælvning. E-vitamin tilsættes med goldmineralblandingen og forventes at være stabil i goldkoensilage. Stabiliteten af E-vitamin i goldkoensilage er noget af det, vi undersøger.
 
Det forventes, at goldkoensilage kan produceres til 275 kr./balle ved én årlig pakning og blanding til en besætning på 250 årskøer.

Læs også