bannerPos

Forskning: Tættere på at løse metan-problemet

Der er udsigt til, at der kommer mindre metan ud i atmosfæren fra kostalde fremadrettet, som landbruget har forpligtet sig til.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
12-11-2019 15:37
Danske forskere er kommet tættere på at kunne fjerne metan fra kobøvser, og det kan blive en game changer i klimadebatten.

Dansk landbrug har forpligtet sig til at reducere udledningen af metan fra kostalde med 30 procent fremadrettet, og noget kunne tyde på, at man er på vej til at få den ammonition, der skal til for at man kan sænke udledningen.

For på sidste uges delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer blev der omtalt et middel, foreløbig kendt som "X", der kan sænke metanudledningen i køernes bøvsen dramatisk, og måske endda helt fjerne den for klimaet skadelige praksis.

Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i deres ugebrev. Det skulle dreje sig om et allerede godkendt middel i fødevareproduktionen, men foreløbig er undersøgelserne stadig på laboratoriestadie.

- Hvis midlet lever op til forventningerne, kan samfundsomtalen af hele mælkeproduktionen og oksekødsproduktionen, ja af hele landbruget for den sag skyld, med ét slag blive forvandlet fra problem til fordel, hvis erhvervet magter at fastholde reduktionen i landbrugets regi, lyder det fra LDM-formand Kjartan Poulsen, der er optimistisk med henblik på at få en løsning på problematikken.

- Der er stadig langt fra laboratorie til staldgang. Og det er rigtigt, men LDM vurderer dog, at når der nu er sat så store kræfter ind på at finde "midlet", og når man i flere tilfælde er tæt på, så det skal nok lykkes, og derfor kan vi lige så godt komme i gang med at sikre, at effekten tilskrives landbruget.

Der har i flere år været gjort flere forsøg på at fjerne metan fra køers bøvsen. I Australien har en gruppe forskere sænket udledningen af metan fra køer med 95 procent ved at tilsætte tang i kvægfoderet.

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next