bannerPos

Forskning: Tættere på at løse metan-problemet

Der er udsigt til, at der kommer mindre metan ud i atmosfæren fra kostalde fremadrettet, som landbruget har forpligtet sig til.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
12-11-2019 15:37
Danske forskere er kommet tættere på at kunne fjerne metan fra kobøvser, og det kan blive en game changer i klimadebatten.

Dansk landbrug har forpligtet sig til at reducere udledningen af metan fra kostalde med 30 procent fremadrettet, og noget kunne tyde på, at man er på vej til at få den ammonition, der skal til for at man kan sænke udledningen.

For på sidste uges delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer blev der omtalt et middel, foreløbig kendt som "X", der kan sænke metanudledningen i køernes bøvsen dramatisk, og måske endda helt fjerne den for klimaet skadelige praksis.

Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i deres ugebrev. Det skulle dreje sig om et allerede godkendt middel i fødevareproduktionen, men foreløbig er undersøgelserne stadig på laboratoriestadie.

- Hvis midlet lever op til forventningerne, kan samfundsomtalen af hele mælkeproduktionen og oksekødsproduktionen, ja af hele landbruget for den sag skyld, med ét slag blive forvandlet fra problem til fordel, hvis erhvervet magter at fastholde reduktionen i landbrugets regi, lyder det fra LDM-formand Kjartan Poulsen, der er optimistisk med henblik på at få en løsning på problematikken.

- Der er stadig langt fra laboratorie til staldgang. Og det er rigtigt, men LDM vurderer dog, at når der nu er sat så store kræfter ind på at finde "midlet", og når man i flere tilfælde er tæt på, så det skal nok lykkes, og derfor kan vi lige så godt komme i gang med at sikre, at effekten tilskrives landbruget.

Der har i flere år været gjort flere forsøg på at fjerne metan fra køers bøvsen. I Australien har en gruppe forskere sænket udledningen af metan fra køer med 95 procent ved at tilsætte tang i kvægfoderet.

Stabile tendenser på svinemarkeder

Efter den uro, som fundet af afrikansk svinepest i Tyskland for et par uger siden skabte, ser det europæiske svinemarked ud til at have fundet fodfæste igen.

Klovkursus på levende ben

BoviCura tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere, hvor der arbejdes med døde ben, og et for øvede, hvor man arbejder med levende ben.

Stære giver landmand store problemer

Det er svært at holde stære ude af kvægstalden. Det har landmand Michael Bossen Linnet fra Højer måttet konstatere.

Ekspanderer på biogasmarkedet: DBC Invest køber 'større' ejerandel i Outrup Biogas

DBC Invest foretager en tocifret millioninvestering i Outrup Biogas, hvilket dermed bliver selskabets fjerde investering i danske biogasanlæg.

Økologer går i samarbejde med vegetarer om nyt videnscenter

Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det skal sætte turbo under den grønne omstilling på middagsbordet, lyder det.
Side 1 af 1932 (38626 artikler)Prev1234567193019311932Next