bannerPos

Forskning: Tættere på at løse metan-problemet

Der er udsigt til, at der kommer mindre metan ud i atmosfæren fra kostalde fremadrettet, som landbruget har forpligtet sig til.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
12-11-2019 15:37
Danske forskere er kommet tættere på at kunne fjerne metan fra kobøvser, og det kan blive en game changer i klimadebatten.

Dansk landbrug har forpligtet sig til at reducere udledningen af metan fra kostalde med 30 procent fremadrettet, og noget kunne tyde på, at man er på vej til at få den ammonition, der skal til for at man kan sænke udledningen.

For på sidste uges delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer blev der omtalt et middel, foreløbig kendt som "X", der kan sænke metanudledningen i køernes bøvsen dramatisk, og måske endda helt fjerne den for klimaet skadelige praksis.

Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i deres ugebrev. Det skulle dreje sig om et allerede godkendt middel i fødevareproduktionen, men foreløbig er undersøgelserne stadig på laboratoriestadie.

- Hvis midlet lever op til forventningerne, kan samfundsomtalen af hele mælkeproduktionen og oksekødsproduktionen, ja af hele landbruget for den sag skyld, med ét slag blive forvandlet fra problem til fordel, hvis erhvervet magter at fastholde reduktionen i landbrugets regi, lyder det fra LDM-formand Kjartan Poulsen, der er optimistisk med henblik på at få en løsning på problematikken.

- Der er stadig langt fra laboratorie til staldgang. Og det er rigtigt, men LDM vurderer dog, at når der nu er sat så store kræfter ind på at finde "midlet", og når man i flere tilfælde er tæt på, så det skal nok lykkes, og derfor kan vi lige så godt komme i gang med at sikre, at effekten tilskrives landbruget.

Der har i flere år været gjort flere forsøg på at fjerne metan fra køers bøvsen. I Australien har en gruppe forskere sænket udledningen af metan fra køer med 95 procent ved at tilsætte tang i kvægfoderet.

Højesteret gav skatteyder mulighed for at vælge om i selvangivelsen

Hvis en skatteyder havde været klar over, at skattemyn­dig­hederne ikke ville godkende tab på blandt andet aktier som fradragsberettiget, ville han have selvangivet sine lån anderledes. Derfor havde han krav på omvalg, fastslår Højesteret i en dom.

Kan traktorerne klare det finske klima, kan de klare sig under alle forhold

Valtras testfolk kører de nye traktorer 800 km nordpå til det barske Lapland. Og i fabrikkens testcenter fryses de ned til minus 40 grader.

19 danske landmænd besøger finske Valtra i denne uge

Selv om der i dag sælges en del færre traktorer i Danmark end for få år siden, sælges der nu flere hestekræfter. En gruppe danske landmænd så i onsdags på produktionen af moderne traktorer, der er skræddersyede efter individuelle ønsker.

Ny udbyder af autovacciner

I september 2019 blev det meldt ud, at DTU Veterinærinstituttet ikke længere kunne modtage ordrer på autovacciner efter den 11. oktober 2019. Nu er en ny udbyder fundet.

Plads til mere lysin og protein i foderblandinger

Foderet er blevet billigt i forhold til den rekordhøje notering, og derfor er der penge i at skrue op for minimumsindholdet af næringsstoffer i blandingerne.

Tre måder hvor landbruget kan vinde klimakampen

Metan-emhætte, planteforædling og grønne fly er altsammen områder, hvor danske landmænd kan ende med at spille en kæmpe rolle, mener Asger Christensen.

Olieprisen er blevet for lav for OPEC-landene

OPEC-landene vil kæmpe med næb og klør for at få olieprisen over 60 dollar. Rusland vil også gerne hjælpe til med at gøre olieproduktion økonomisk fordelagtigt igen.
Side 1 af 1756 (35117 artikler)Prev1234567175417551756Next