Græs og korn topper menuen for økologiske malkekøer
Seges har udarbejdet en foderopgørelse fra i alt 239 økologiske besætninger med stor race.

Andel af økologiske malkekvægbesætninger, som fodrer med forskellige protein- og fedtkilder. Kilde Seges
FODER Næsten alle økologer fodrer med korn i form af rug, byg eller havre, mens kraftfoderblandinger, sojakage og hestebønner er de mest populære økologiske proteintilskud.
Samtlige økologer anvender græs og græsensilage som grovfoder, mens godt halvdelen fodrer med majsensilage.
Det fremgår af en opgørelse, som Seges har lavet på baggrund af foderkontroller for 2018 fra i alt 239 økologiske besætninger med stor race. Billedet for jersey er stort set det samme.
Rug er øverst på listen
Blandt kornet topper rug, byg og havre i denne rækkefølge, hvor hver sort bruges som foder af mellem 50 og 58 procent af besætningerne. Hvede bliver kun brugt i 19 procent af besætningerne.
Samlet set anvender 92 procent af de økologiske malkebesætninger én eller flere kornarter som en del af foderet.
Hovedparten af besætningerne fodrer også med en indkøbt kraftfoderblanding, heraf 73 procent med en lavprocent protein og 49 procent med en højprocent protein. En del besætninger fodrer med begge typer i løbet af et år.
Samtlige fodrer med græs
Sojaprodukter og rapsprodukter udgøres i langt de fleste tilfælde af soja- og rapskager, mens der er en lille mængde, der udgøres af sojabønner og rapsfrø.
Efter importeret sojakage er hestebønner det mest populære proteinfodermiddel og dermed også den mest udbredte kilde til nærproduceret dansk protein.
Mens der bliver fodret med græs og græsensilage på alle ejendomme, fodrer kun 40 procent af de økologiske mælkeproducenter med majsensilage. Herefter kommer byghelsæd og byg-ært-ensilage.
Kun meget få besætninger fodrer med økologiske foderroer, mens lidt flere fodrer med kartofler eller gulerødder. Hø og grønpiller indgår i rationen i under 10 procent af besætningerne.
fe