Mælken skal ud til tiden

Trods store dele af det danske samfund har været lukket ned som følge af corona-situationen, har Arla i Region Nordjylland ikke skruet ned for tempoet, tværtimod.

Hos Arla i Region Nordjylland har salget af friskmælksvarer som mælk og yoghurt skullet ud til forbrugerne som vanligt – på trods af corona-situationen. I løbet af de sidste uger har efterspørgslen nogle dage endda været dobbelt så høj som under normale forhold. Det kan mærkes hos landmænd, mejerier og mælkechauffører, der i disse tider arbejder hårdt for at få mælken bragt ud samtidig med, at de tager deres sundhedsmæssige forbehold.

Mælkechauffør Ole Nørtoft, der har været chauffør hos Arla i 36 år, henter hver dag mælk fra 12 forskellige gårde og bringer den til fire forskellige mejerier i Region Nordjylland. Ole Nørtoft kører omtrent 450 kilometer på en normal arbejdsdag for at bringe mælken et skridt tættere på forbrugerne. Og han er glad for, at han trods nedlukningen fortsat kan møde ind på Svenstrup Mejeri hver morgen.

- Selvom mit arbejde fortsætter mere eller mindre som det plejer, er det klart, at vi chauffører også er påvirkede af situationen. Der er ekstra meget pres på mejerierne lige nu, så vi skal sørge for, at der er mælkeprodukter nok til alle danskere, siger Ole Nørtoft, som sætter stor pris på de ekstra klap på skulderen han oplever i en travl tid. Både fra danskerne og fra myndighederne, der har ekstra meget fokus på vores erhverv i øjeblikket.

Stolt landmand

En af de landmænd Ole Nørtoft henter mælk hos, er den 29-årige landmand Morten Kristensen, der siden 2018 har drevet gården Nørre Fuglsang med 550 sortbrogede køer ved Løgstør. Her kører mælkeproduktionen på højtryk, mens landmanden og hans otte medarbejdere har igangsat særlige forholdsregler på gården for at undgå coronasmitten.

- På gården fortsætter dagligdagen som den plejer både for køerne og for mine medarbejdere. Vi tager dog de forholdsregler, vi kan, for at undgå at smitten kommer ind på gården, og at vi smitter hinanden. Vi holder afstand til hinanden, spritter hænder mange gange om dagen, og så er vi ekstra opmærksomme på, om vi får symptomer på smitten, siger Morten Kristensen.

Han er ligesom chauffør Ole Nørtoft glad for at kunne holde mælkeproduktionen i gang.

- Det betyder meget for mig, at vi fortsat kan producere mælk, som vi plejer her på gården, og at vi på den måde kan hjælpe til med at holde Danmark i gang. Jeg er utrolig stolt over at kunne bidrage til, at der er fødevarer nok til alle danskere, lyder det.

teba

Læs også