bannerPos

Mælkeproducent laver budgetter for sin egen skyld

Brian Fruergaard-Roed er mælkeproducent i Himmerland. Han laver ikke budgetter for bankens skyld, men for sin egen. De giver ham overblik over, om han er på vej i den rigtige retning.

Tenna Bang

Journalist
11-01-2019 09:00
Selvom det er et krav fra banken at lægge budgetter, er de også et nyttigt redskab for en selv. Ambitiøse og langtrækkende budgetter giver overblik over bedriftens retning, ro i maven og velvilje hos bankrådgiveren, mener nordjysk mælkeproducent.

Det kribler formentlig ikke i fingrene hos de fleste landmænd ved tanken om at skulle udfærdige figurer og talfiflerier i Excel, men det er et nødvendigt redskab, der kan skubbe bedriften i den rigtige retning – både hvad angår udvikling og indtjening.

Det fortalte mælkeproducent Brian Fruergaard-Roed, som driver Grøndalsgård med 390 årskøer og 405 hektar ved Nørager i Himmerland, på et dialogmøde for mælke- og kvægproducenter hos LMO tirsdag.

- Det er i budgettet, at man kommer ned i sine egne tal og får et indblik i, hvad der skal arbejdes på næste år. Hvert år nyder jeg at lave budgetterne, og jeg kan se, at det driver mig fremad, og jeg får blik for, hvor jeg skal hen, fortalte Brian Fruergaard-Roed til de godt 40 fremmødte.

Hellere ambitiøs end komfortabel

Temaet for mødet var robusthed på bedriften, og for Brian Fruergaard-Roed, der har en sund økonomi og overskud på bundlinjen, er budgetterne et af de markante værktøjer i jagten på den gode likviditet.

- Når man står foran det kommende års budget, kan man vælge enten at lægge udsigterne på et komfortabelt niveau, eller man kan være ambitiøs. Jeg hælder til det sidste, og jeg kan se, at jeg kommer lettere til forbedrede resultater, hvis jeg tænker sådan fra starten af, sagde han.

- Hvis ikke man er ambitiøs, kan man heller ikke rigtig stole på det alligevel. For spørgsmålet er, hvem man laver budgettet for – sig selv eller banken. Jeg laver det for min egen skyld, for ellers er det ikke meget værd at bruge tid på.

Sundt forhold i banken

I tråd med temaet lagde Brian Fruergaard-Roed vægt på, at et godt forhold til banken var et af de bærende elementer i at have en robust bedrift.

- Likviditeten sikres ved at have et rigtig godt forhold til banken, så man kan modstå de udsving, der nu en gang kommer, fortalte han og uddybede, at forholdet til banken var i god gænge, fordi han blandt andet udfærdigede omfattende ledelsesberetninger, der gav indsigt i A-Z om bedriftens forhenværende og fremtidige resultater.

- Budgettet er en lang proces, der for mig starter, når vi får prognosen fra Seges. Her indlæser vi tallene, og hvis budgettet kommer til at skride, fordi mælkeprisen ender på noget andet for året, ja så er det sådan det er – der har jeg heldigvis en bank, der støtter mig og tror på mig. Men er det derimod produktionen, der halter, ja så peger pilen på mig, og så må jeg kigge indad for at rette op på de fejl eller mangler, der kan være.

Femårsplaner sikrer ro i maven

For år tilbage begyndte Brian Fruergaard-Roed også at udfærdige femårsbudgetter. En del af tallene er gengangere fra forrige år, mens andre regnes igennem år for år. Budgettet opdateres årligt, så det ruller foran Brian Fruergaard-Roed.

- Det er rart at have en pil at gå efter, og det giver en mental ro og robusthed. Jeg ved, hvor jeg er på vej hen, og samtidig glæder det banken, at de kan se en sund bedrift, hvor de nok skal få deres penge tilbage igen, sagde han.

Mælkeproducenten fortalte blandt andet, at han netop er ved at lave en forpagtningsaftale på mere jord.

- Der kan jeg tydeligt se, at de yderligere hektar støtter op om mine fremtidige budgetter. Det giver mig et klart billede af, om det hænger sammen eller ej, lød det.

 

Vil have fat i de små landbrug

Alt for mange mindre landbrug er ikke medlemmer af familielandbrug- eller landboforening, mener NF Plus-formand Kurt Jørgensen. Det skal der laves om på.

Økonomimøde: - Gør det bedre, og jagt spild

Under onsdagens økonomimøde for mælkeproducenter blev kvægnøgleresultaterne for 2018 gennemgået. Kvægbrugskonsulenterne opfordrede til, at man går på spildjagt.

Usikkert med målinger i februar

Hos Yara Danmark er kvælstofprognosens lavere tilførsel af kvælstof forventet. Men usikkerheden fra målinger foretaget først i februar til korrekt niveau senere i sæson er stor og appellerer, ifølge chefagronomen, til brug af N-tester.

Bekæmp ukrudt så snart det er muligt

Det lune vejr har allerede sat gang i væksten i afgrøderne og dermed også ukrudtet. Vær klar til bekæmpelse af græsukrudt, når muligheden igen byder sig.

Kvælstofbehov reduceret med 10.000 tons

Kvælstofprognosen for 2019 er offentliggjort og viser, at der i dele af landet er et mindre behov for tilførsel af kvælstof, end kvælstofnormerne foreskriver.

Politi advarer om gps-tyverier fra landbrugsmaskiner

Politiet i Midt- og Vestjylland opfordrer landmænd og maskinstationer til at sikre gps-udstyr. Den seneste måned har man fået flere anmeldelser om tyveri.

Kolbøtter på svinemarkederne

Efter lang tids dødvande er det forventede opsving kommet i gang på svinenoteringerne i ind- og udland. Noteringen i Danmark stiger mandag med 20 øre for konventionelt svinekød, mens noteringen i Tyskland denne uge steg med over 50 øre.

Undgå ECA-vand til rengøring

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive stoffer og bør derfor ikke bruges til rengøring af malkeanlæg eller -tank, lyder det fra Seges.

Miljøministeren klæber til taburetten med valgflæsk

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skyder forbi, når han udelukkende giver landbruget skylden for Tolylfluanid og Dichlofluanid i drikkevandet, mener bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1492 (29823 artikler)Prev1234567149014911492Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer