Mælkeproducent laver budgetter for sin egen skyld

Tenna Bang 11-01-2019 09:00:28
Brian Fruergaard-Roed er mælkeproducent i Himmerland. Han laver ikke budgetter for bankens skyld, men for sin egen. De giver ham overblik over, om han er på vej i den rigtige retning.
Selvom det er et krav fra banken at lægge budgetter, er de også et nyttigt redskab for en selv. Ambitiøse og langtrækkende budgetter giver overblik over bedriftens retning, ro i maven og velvilje hos bankrådgiveren, mener nordjysk mælkeproducent.

Det kribler formentlig ikke i fingrene hos de fleste landmænd ved tanken om at skulle udfærdige figurer og talfiflerier i Excel, men det er et nødvendigt redskab, der kan skubbe bedriften i den rigtige retning – både hvad angår udvikling og indtjening.

Det fortalte mælkeproducent Brian Fruergaard-Roed, som driver Grøndalsgård med 390 årskøer og 405 hektar ved Nørager i Himmerland, på et dialogmøde for mælke- og kvægproducenter hos LMO tirsdag.

- Det er i budgettet, at man kommer ned i sine egne tal og får et indblik i, hvad der skal arbejdes på næste år. Hvert år nyder jeg at lave budgetterne, og jeg kan se, at det driver mig fremad, og jeg får blik for, hvor jeg skal hen, fortalte Brian Fruergaard-Roed til de godt 40 fremmødte.

Hellere ambitiøs end komfortabel

Temaet for mødet var robusthed på bedriften, og for Brian Fruergaard-Roed, der har en sund økonomi og overskud på bundlinjen, er budgetterne et af de markante værktøjer i jagten på den gode likviditet.

- Når man står foran det kommende års budget, kan man vælge enten at lægge udsigterne på et komfortabelt niveau, eller man kan være ambitiøs. Jeg hælder til det sidste, og jeg kan se, at jeg kommer lettere til forbedrede resultater, hvis jeg tænker sådan fra starten af, sagde han.

- Hvis ikke man er ambitiøs, kan man heller ikke rigtig stole på det alligevel. For spørgsmålet er, hvem man laver budgettet for – sig selv eller banken. Jeg laver det for min egen skyld, for ellers er det ikke meget værd at bruge tid på.

Sundt forhold i banken

I tråd med temaet lagde Brian Fruergaard-Roed vægt på, at et godt forhold til banken var et af de bærende elementer i at have en robust bedrift.

- Likviditeten sikres ved at have et rigtig godt forhold til banken, så man kan modstå de udsving, der nu en gang kommer, fortalte han og uddybede, at forholdet til banken var i god gænge, fordi han blandt andet udfærdigede omfattende ledelsesberetninger, der gav indsigt i A-Z om bedriftens forhenværende og fremtidige resultater.

- Budgettet er en lang proces, der for mig starter, når vi får prognosen fra Seges. Her indlæser vi tallene, og hvis budgettet kommer til at skride, fordi mælkeprisen ender på noget andet for året, ja så er det sådan det er – der har jeg heldigvis en bank, der støtter mig og tror på mig. Men er det derimod produktionen, der halter, ja så peger pilen på mig, og så må jeg kigge indad for at rette op på de fejl eller mangler, der kan være.

Femårsplaner sikrer ro i maven

For år tilbage begyndte Brian Fruergaard-Roed også at udfærdige femårsbudgetter. En del af tallene er gengangere fra forrige år, mens andre regnes igennem år for år. Budgettet opdateres årligt, så det ruller foran Brian Fruergaard-Roed.

- Det er rart at have en pil at gå efter, og det giver en mental ro og robusthed. Jeg ved, hvor jeg er på vej hen, og samtidig glæder det banken, at de kan se en sund bedrift, hvor de nok skal få deres penge tilbage igen, sagde han.

Mælkeproducenten fortalte blandt andet, at han netop er ved at lave en forpagtningsaftale på mere jord.

- Der kan jeg tydeligt se, at de yderligere hektar støtter op om mine fremtidige budgetter. Det giver mig et klart billede af, om det hænger sammen eller ej, lød det.

 

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer