Når græsset skal bjærges, så sigt efter en fordøjelighed på 1,12-1,15 kg tørstof pr. foderenhed, lyder et råd fra Søren Hertzum, SH Ensilering, Højslev ved Skive.  Det svarer til en fordøjelighed for det organiske stof på cirka 78 procent, hvilket er det optimale for græsensilage. Ved for høj fordøjelighed passerer foderet for hurtigt gennem koens fordøjelsessystem, og så bliver foder- og proteinudnyttelsen for ringe.

Derfor råder han også til, at den ønskede tørstofprocent ved ensileringen på 35-40 procent helst skal være nået højest to døgn efter skårlægningen for at mindske energitabet mest muligt.

Det næste råd fra SH Ensilering går ud på ikke at snitte græsset for fint - gerne i en snitlængde på 15-20 millimeter - for at bevare mest mulig struktur i græsensilagen.

 

Ensileringsprocessen skal gå hurtigt

- Det er vigtigt, at ensileringsprocessen går hurtigt. I den første fase af ensileringsprocessen forbruges ilten. Her er plantecellerne levende, og forrådnelsesbakterier nedbryder organisk stof ved ånding, fortæller Søren Hertzum. Derfor er det vigtigt, at stakken køres godt sammen, så ilten presses ud, og herefter dækkes hurtigt til.

Når ilten er forbrugt, tager de anaerobe bakterier over. Nu omdanner mælkesyrebakterier sukkerstoffer til mælkesyre og eddikesyre. Samtidig danner gærsvampe alkohol og andre gæringsprodukter, mens enzymer nedbryder protein til frie kvælstofforbindelser og ammoniak.

Syrerne får pH til at falde. Når pH er nede på cirka 4, ophører bakteriernes aktivitet, og så er ensilagen færdigkonserveret.

 

Energitab kan halveres med ensileringsmiddel

Uanset, hvordan ensileringsprocessen forløber, kan det aldrig undgås, at der sker et energitab i forbindelse med ensileringen, understreger Søren Hertzum.

Græsensilagens energi ligger i tørstofdelen.

Ved at bruge det homofermentative ensileringsmiddel Topsil Max i forbindelse med ensileringen sænkes pH hurtigere, så tørstoftabet og dermed energitabet mere end halveres.

Resultatet heraf er en højere energikoncentration i ensilagen, der ses som et højere tørstofindhold og/eller en højere fordøjelighed.

 

10-20 foderenheder ekstra pr. ton

Ved tilsætning af det homofermentative ensileringsmiddel øges energiindholdet i græsensilagen, ifølge Søren Hertzum, typisk med 10-20 foderenheder pr. ton ensilage.

- Topsil Max mindsker også proteinnedbrydningen og dermed ammoniakindholdet i ensilagen, fortæller han.

Forsøg viser, at hvis al ensilagen i en foderration til malkekøer er behandlet med dette ensileringsmiddel, kan der spares op til ét kg proteinfoder pr. ko dagligt.

Græsensilage, der er behandlet med Topsil Max, har desuden en bedre smag. Det får køerne til at æde mere af den mere energirige ensilage, så mælkeydelsen øges, oplyser rådgiveren fra SH Ensilering.

eh

Kvæg