bannerPos

Udskiftning af malkerobotter kan give stor besparelse

En besparelse/merindtjening på 140.000 kr. pr. robot er ikke urealistisk ifølge Søren Hansen. Arkivfoto.
17-07-2020 14:49

Det er ikke urealistisk at opnå en besparelse/merindtjening på 140.000 kr. pr. år, mener Sagro.

Malkerobotter kom til Danmark i slutningen af 90’erne. I de 20 år, der nu er gået siden introduktionen, er der kommet langt mere teknik i robotterne, og på trods af en masse opdateringer står mange af de første malkerobotter til udskiftning i disse år.

En ny malkerobot koster i dag omkring 800.000 kr. pr. stk. inkl.  et års servicekontrakt.

Det, som bærer økonomien ved udskiftningen, kan ifølge Sagro især henføres til fire forhold:

  • Besparelse på servicekontrakten
  • Mindre forbrug af vand og el
  • Øget mælkekvalitetstillæg
  • Flere malkninger og dermed en højere mælkeydelse

Hertil kommer måske besparelser på lønudgifterne i kraft af færre alarmer.

- Man skal selvfølgelig være forsigtig med at generalisere, hvor stor merindtjeningen er, da det vil bero på konkrete vurderinger på den enkelte ejendom, men besparelse/merindtjening på 140.000 kr. pr. robot er ikke urealistisk. Herfra skal trækkes finasieringsomkostningerne, oplyser Søren Hansen, driftsøkonom ved Sagro.

I dag sker finansieringen via leasing eller købekontrakt. Løbetiden er typisk 8-10 år, og renten omkring 3 procent  Ydelsen vil være ca. 94.000 kr./år, hvilket ifølge Søren Hansen vil sige, at der bliver et likviditetsoverskud på ca. 46.000 kr./år pr. robot.

På positivsiden kommer også bedre software til håndtering af ydelsesdata, mere skånsom malkning og måske et generelt bedre arbejdsmiljø på grund af færre alarmer.

aldo

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.

Kritik af landboformand for kommunalt BNBO-frieri

- Det er direkte usmageligt at sætte landmænd under pres for at indgå såkaldt frivillige BNBO-ordninger helt uvidende om, hvad alle andre modtager, lyder kritik fra grundvandsforening.

Frankrig vil tillade roebejdsning med neonikotinoider

Den franske landbrugsminister har torsdag overraskende gen-godkendt neonikotinoider for op til tre år for at hjælpe de hårdt virusgulsot-skadede franske sukkerroemarker.

Vækstregulering anbefales kun i kraftigt udviklede vinterrapsmarker

Der er sjældent behov for svampebekæmpelse om efteråret. Caryx og Juventus foretrækkes, da de ikke tæller i triazol-regnskabet.

Kartoflers lagersygdomme begynder i marken

Korrekt opbevaring af kartofler efter optagning kræver omhyggelighed. En traditionel kartoffelkule er en mulighed, men omkostningerne ved en kule kan ofte være højere end ved at bygge og drive et lager, lyder det fra Grimme Skandinavien.

Efterlyser politisk fokus på slagtesvineproducenters vilkår

Flere slagtesvin i Danmark kan skabe vækst og arbejdspladser, lød det i går fra svineproducent Mads Niær Kristensen, Grauballegård nær Silkeborg, da de to fødevareordførere for henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet, Erling Bonnesen og Anders Kronborg, lagde vejen forbi.

Svinebestanden er steget betydeligt i Danmark

De forbedrede priser på svinekød er formentlig medvirkende til, at svinebestanden i det sidste år er steget med næsten fem procent.

Pulje til slagtesvinestalde er oversøgt

Rådgiver kritiserer støtteordning til nye slagtesvinestalde, som er blevet overansøgt med 40 millioner kroner alene af rådgivningsvirksomheden Byggeri & Teknik I/S.
Side 1 af 1891 (37813 artikler)Prev1234567188918901891Next