bannerPos

Det er så nemt at skælde landbruget ud

AF: JENS GAMMELGAARD

29-01-2020 11:41
Landbruget får skæld ud for ikke at lave minivådområder, m.v., men det skyldes, at Landbrugsstyrelsen og en række kommuner ikke har været gearet til opgaven, skriver formanden for Landbrug & Fødevarer Østjylland.

Af Jens Gammelgaard, formand for Landbrug & Fødevarer Østjylland

I disse dage er der mange, der har utrolig travlt med at lange ud efter landbruget, når det kommer til at indfri de grønne mål, som blev besluttet i forbindelse med Landbrugspakken i 2015.

I Berlingske kunne jeg søndag den 26. januar endnu engang læse, at landbruget ikke holder, hvad vi lover. At vi løber fra vores aftale. Det er ganske enkelt ikke rigtigt.

Jeg er rigtig glad for, at vi fik en Landbrugspakke, hvor vi blandt andet fik lov at gøde lidt mere, så vores afgrøder bliver bedre og mere konkurrencedygtige. Til gengæld lovede vi at levere på de kollektive virkemidler, som skal reducere den samlede udledning af kvælstof.

Det står vi gerne på mål for - vi vil meget gerne levere.

Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor landbruget skal have skæld ud, når vi står klar til at levere, men de sidste to år har haft en Landbrugsstyrelse og en række kommuner, som ikke var gearet til opgaven.

Trækker ud

Et af de virkemidler, som kunne have hjulet os i mål med reduktionsmålene, er blandt andet etablering af minivådområder, vådområdeprojekter og skovrejsning. Minivådområder er effektive filtre i landskabet, som renser drænvand for kvælstof og fosfor.

I 2019 ansøgte hele 338 landmænd om et minivådområde. Sagsbehandlingen fra Landbrugsstyrelsen trak ud på grund af IT-problemer, og kun ganske få af dem nåede at blive godkendt, inden vi fik et historisk vådt efterår og vinter, hvor vi på ingen måde har kunnet færdes med tunge maskiner på vores marker.

Jeg søgte selv om et minivådområde med filtermatrice i foråret 2019. Ingen ansøgninger med filtermatrice er endnu blevet godkendt.

Lige siden i starten af 2019, hvor de første minivådområder blev færdigmeldte, har der været udfordringer med at få godkendt områderne, da Landbrugsstyrelsen ikke havde opstillet realistiske godkendelsesprocedurer, hvor der kunne tages hensyn til usikkerhed på måleudstyr samt vind og vejr.

Frustrerende

Landbrugsstyrelsen erkendte, at de havde haft store udfordringer på området, og fik før jul en del af forhindringerne ryddet af vejen. Landbrugsstyrelsen har nu indført en væsentlig forbedring af kontrolproceduren, når minivådområdet er færdiggjort.

Vi håber derfor, at de fleste problemer, som vi har mødt i de foregående ansøgningsrunder er fortid, når tredje ansøgningsrunde åbner til februar. Det er frustrerende, når man som landmand ønsker at levere, men ikke kan komme i mål, fordi andre instanser er for langsomme.

Lige nu går mange landmænd og venter på en godkendelse. De landmænd, som omsider har fået godkendt de projekter, som de ansøgte om i 2018 og 2019, venter på bedre vejr, så gravemaskinerne kan komme i gang.

Ingen skal komme og sige, at landbruget ikke ønsker at levere. Giv os mulighed for det, så vi kan komme i gang!

 

Mindst 10 år fra laboratoriefremstillet mælk

Meget tyder på, at der er et stort marked for mælk produceret uden køer. Der går dog mindst 10 år, før det kan laves, vurderer seniorforsker.

Naturlighed eller laboratoriekød?

Flere firmaer er allerede i stand til at fremstille kød i et laboratorium. Succesen kommer dog i høj grad til at afhænge af, hvilken historie forbrugerne vil have, og om man kan finde en erstatning for det kalveserum, der i dag er nødvendig for at lave kunstigt kød.

Mulighed for tilskud til slagtesvinestalde

Har du byggeplaner, kan du få tilskud til nye slagtesvinestalde i 2020. Der er afsat 85 mio. kroner til modernisering af nye stalde, og ifølge Seges Svineproduktion, så rækker puljen til etablering af op til 90.000 stipladser.

Tjener ekstra penge på løntørring med to mobiltørrerier

Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.

Maskinstationerne kører for fuld kraft på trods af coronavirus

Der er nogle brancher, hvor arbejdet fortsætter stort set som normalt trods coronavirus. På maskinstationerne oplever de ikke at være bremset - tværtimod. Arbejdsopgaverne er mange, og der bliver arbejdet hårdt.

- Vores medarbejdere er heldigvis virkelig gået til den

Til trods for aflysninger af en lang række kurser og arrangementer, så kører rådgivningen på Sjælland videre så normalt som muligt også i de næste måneder, siger Torben Hansen, formand for VKST og Gefion.

Sådan får du solceller på marken

Der er rift om de arealer, som kommunerne udpeger til solcelleanlæg. Men der er flere måder at få sit projekt frem i køen, vurderer solcelle-rådgiver.
Side 1 af 1814 (36276 artikler)Prev1234567181218131814Next