bannerPos

Det er så nemt at skælde landbruget ud

AF: JENS GAMMELGAARD

29-01-2020 11:41
Landbruget får skæld ud for ikke at lave minivådområder, m.v., men det skyldes, at Landbrugsstyrelsen og en række kommuner ikke har været gearet til opgaven, skriver formanden for Landbrug & Fødevarer Østjylland.

Af Jens Gammelgaard, formand for Landbrug & Fødevarer Østjylland

I disse dage er der mange, der har utrolig travlt med at lange ud efter landbruget, når det kommer til at indfri de grønne mål, som blev besluttet i forbindelse med Landbrugspakken i 2015.

I Berlingske kunne jeg søndag den 26. januar endnu engang læse, at landbruget ikke holder, hvad vi lover. At vi løber fra vores aftale. Det er ganske enkelt ikke rigtigt.

Jeg er rigtig glad for, at vi fik en Landbrugspakke, hvor vi blandt andet fik lov at gøde lidt mere, så vores afgrøder bliver bedre og mere konkurrencedygtige. Til gengæld lovede vi at levere på de kollektive virkemidler, som skal reducere den samlede udledning af kvælstof.

Det står vi gerne på mål for - vi vil meget gerne levere.

Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor landbruget skal have skæld ud, når vi står klar til at levere, men de sidste to år har haft en Landbrugsstyrelse og en række kommuner, som ikke var gearet til opgaven.

Trækker ud

Et af de virkemidler, som kunne have hjulet os i mål med reduktionsmålene, er blandt andet etablering af minivådområder, vådområdeprojekter og skovrejsning. Minivådområder er effektive filtre i landskabet, som renser drænvand for kvælstof og fosfor.

I 2019 ansøgte hele 338 landmænd om et minivådområde. Sagsbehandlingen fra Landbrugsstyrelsen trak ud på grund af IT-problemer, og kun ganske få af dem nåede at blive godkendt, inden vi fik et historisk vådt efterår og vinter, hvor vi på ingen måde har kunnet færdes med tunge maskiner på vores marker.

Jeg søgte selv om et minivådområde med filtermatrice i foråret 2019. Ingen ansøgninger med filtermatrice er endnu blevet godkendt.

Lige siden i starten af 2019, hvor de første minivådområder blev færdigmeldte, har der været udfordringer med at få godkendt områderne, da Landbrugsstyrelsen ikke havde opstillet realistiske godkendelsesprocedurer, hvor der kunne tages hensyn til usikkerhed på måleudstyr samt vind og vejr.

Frustrerende

Landbrugsstyrelsen erkendte, at de havde haft store udfordringer på området, og fik før jul en del af forhindringerne ryddet af vejen. Landbrugsstyrelsen har nu indført en væsentlig forbedring af kontrolproceduren, når minivådområdet er færdiggjort.

Vi håber derfor, at de fleste problemer, som vi har mødt i de foregående ansøgningsrunder er fortid, når tredje ansøgningsrunde åbner til februar. Det er frustrerende, når man som landmand ønsker at levere, men ikke kan komme i mål, fordi andre instanser er for langsomme.

Lige nu går mange landmænd og venter på en godkendelse. De landmænd, som omsider har fået godkendt de projekter, som de ansøgte om i 2018 og 2019, venter på bedre vejr, så gravemaskinerne kan komme i gang.

Ingen skal komme og sige, at landbruget ikke ønsker at levere. Giv os mulighed for det, så vi kan komme i gang!

 

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next