Danske landmænd viser vejen for den grønne omstilling

For mig er det afgørende, at vi skærer i udledningen af CO2 og metan fremfor produktionen. Det er godt for både klimaet og for Danmark, skriver Asger Christensen.

Af Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre

Nu må udskamningen af landbruget stoppe. Ny forskning fastslår sort på hvidt, at vi skal bevare fødevareproduktionen i Danmark. For danske fødevarer er i verdensklasse. Det må afføde ændringer i politikken hos Christiansborgs partier.

Danske landmænd er nogle af de bedste i verden til at producere klimavenlige fødevarer. Det er jeg stolt af. Vores arbejde får nu også ros af internationale topforskere i en ny rapport fra World Resources Institute om dansk landbrugs grønne omstilling. For der er fuldt tryk på. Og vi skal blive endnu bedre til at producere fødevarer med lavt klimaaftryk.

På verdensplan vil efterspørgslen på fødevarer nemlig stige markant i fremtiden. Derfor er klimavenlig fødevareproduktion afgørende. Desværre vil de røde partier ødelægge landbruget. Det er jo helt godnat.

For skærer vi i fødevareproduktionen i Danmark, skubber vi blot produktionen til andre lande, hvor CO2-udledningen er langt større. Det vil tilmed sende tusindvis af gode, danske arbejdspladser til lande som Polen og Ukraine. Og klimaudfordringerne vil vokse sig større. Derfor er det vigtigt, at vi får andre lande med på den grønne vogn nu.

Afgørende

Danske landmænd viser vejen. Vores gode, danske løsninger skal udbredes til andre lande. Og vi skal fortsætte udviklingen. Mere natur på markerne og grøn teknologi skal være med til at sikre den grønne omstilling af landbruget. Særligt teknologien kan spille en nøglerolle. For eksempel skal vi udvikle teknologien til at opsuge metan i staldene. Netop det kæmper jeg for i Europa-Parlamentet.

For mig er det afgørende, at vi skærer i udledningen af CO2 og metan fremfor produktionen. Det er godt for både klimaet og for Danmark. Vi skal udvikle landbruget og ikke afvikle det, som nogle politikere fejlagtigt påstår. Det håber jeg også, regeringens kommende landbrugsudspil vil afspejle. Sådan skal vi nå Danmarks og EU’s mål om klimaneutralitet i 2050 – og sikre fremtidens fødevarer.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også