Hvorfor skal danske landmænd forhindres i at gøre arbejdet ordentligt

Proteinindholdet i det danske korn er igen faldende og stærkt på vej til det niveau før landbrugspakken, hvor dansk korn var uønsket på verdensmarkedet, skriver Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald Jensen, i dette læserbrev.

- Vi nærmer os situationen før landbrugspakken. Og det kan ikke ses på udledningstallene! Det vil sige, at alle disse restriktioner ikke har indvirkning på miljøet, skriver Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør i læserbrevet. Arkivfoto Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring.

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

De første analyser af årets høst er nu i hus, det er simpelthen forfærdende læsning. Vi er på vej ind i en katastrofe hvad angår kornets kvalitet. Proteinindholdet er igen faldende og stærkt på vej til det niveau før landbrugspakken, hvor dansk korn var uønsket på verdensmarkedet.

Analyserne beviser, at vi igen mangler næringsstoffer i planteproduktionen – specielt kvælstof. Det skyldes:

Urealistisk højt udnyttelseskrav på husdyrgødning. Urealistisk højt eftervirknings krav af efterafgrøder. Helt urimelige høje kvotetræk som straf for sen eller manglende såning. Nedsat gødningsmængde på humusjord.

Udpiner afgrøderne

Vi nærmer os situationen før landbrugspakken.

Og det kan ikke ses på udledningstallene! Det vil sige, at alle disse restriktioner ikke har indvirkning på miljøet.

Gødningsforskrækkelsen i dette land udpiner afgrøderne, så de ikke bliver så meget værd hverken til føde eller foder eller til salg – samtidig med det ingen indvirkning har på miljøet. Hvor katastrofalt situationen er, skal gå op for politikerne nu og inden landbrugsforhandlingerne begynder igen. Og det gør de i ugen, der kommer.

Bæredygtigt Landbrugs kamp for gødningen og kornkvaliteten fortsætter derfor på fuld styrke.

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også