Spildevand er den politiske dagsorden, men hvor er løsningen?

Fødevareminister Rasmus Prehn er netop kommet med et landbrugsudspil, men det ligner desværre bare mere af det samme, skriver Dansk Folkepartis landbrugsordfører i dette debatindlæg.

Lise Bech, landbrugsordfører for Dansk Folkeparti.

Af Lise Bech, landbrugsordfører for Dansk Folkeparti

Så er freden forbi - fødevareminister Rasmus Prehn er netop kommet med et landbrugsudspil, men det ligner desværre bare mere af det samme.

Jeg skal også hilse og sige, at processen har været værre end nogensinde. Rasmus Prehn har i foråret trukket os igennem den ene tekniske gennemgang om vandmiljøet efter den anden om et emne, hvor selv forskerne slås. Det er så disse møder, der omtales som forhandlingsmøder – det er noget pladder.

Dernæst får de blå partier indtil på mandag kl. 12 til at svare på, om vi vil være med på de væsentligste præmisser i aftalen. Det er jo starten på en mobbeleg. Det er useriøst.

Jeg har i flere samråd konstant påpeget problemer fra spildevand, og vi har efterhånden så mange gange hørt om overløb, godkendte overløb, kontrollerede overløb – alt sammen af spildevand. Jeg tror, miljøet er ligeglad med, om vi godkender en forurening eller ej. Faktum er, at vi pøser gigantiske mængder af spildevand, der indeholder meget store mængder fosfor, ud i miljøet, så der kommer alger i vandet om sommeren.

Blind vinkel

Vi har et problem, men ministeren holder os bevidst i den blinde vinkel, alt imens han bare strammer skruen på de danske landmænd. Det duer ikke og et udspil, der i øvrigt kommer midt i, at grisepriserne falder og foderpriserne stiger, burde være et wake-up-call til ministeren.

Jeg håber, at vi kan stå sammen i blå blok, og det er mit fromme ønske, at der ikke skal komme flere krav om kvælstofreduktioner til landbruget, før det er grundigt belyst, hvordan vi tackler spildevandet. Fosfor og spildevand kommer mere og mere frem på den politiske dagsorden, men alligevel er der nærmest ikke et ord om elefanten i rummet.

Landbruget kan jo ikke løse byernes spildevandsproblemer. Der skal helt andre boller på suppen fra Rasmus Prehn, hvis han altså vil snakke med os. Han har jo sat en deadline til på mandag. Vi vil gerne forhandle, men ikke som gidsler.

 

Vi har et problem, men ministeren holder os bevidst i den blinde vinkel, alt imens han bare strammer skruen på de danske landmænd

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også