Uanstændigt at bremse fødevareproduktion

Nu, hvor flertallet af europæiske lande indser katastrofen, kalder Rasmus Prehn (Danmarks fødevareminister, red.) forslaget om en øget fødevareproduktion for symbolpolitik. Jeg vil kalde det uanstændighedspolitik at lade være, skriver læserbrevsskribenten.

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Få timers kørsel fra det smørhul, vi befinder os i, sprænger granaterne og smadrer en nation, et folk, et samfund og et frugtbart land, der indtil for nylig var en væsentlig bidragsyder til fødevareproduktion og velfærd for mange millioner mennesker.

Overalt arbejdes der på højtryk for at yde et enormt humanitært arbejde. Heldigvis forstår langt størstedelen af de europæiske politikere også nødvendigheden af at minimere omfanget af den fødevaremangel, der utvivlsomt bliver resultatet af krigen.

Men i Danmark har vi minsandten en minister – vel at mærke en fødevareminister (!) – der som den eneste på et EU-møde stemmer imod på ny at dyrke braklagte arealer, så vi kan imødegå sultkatastrofen.

Indser katastrofen

Vi danskere kan sagtens øge fødevareproduktionen uden at gå på kompromis med miljø- og klimaønskerne: Brakjorde bør dyrkes igen, udtagning af gode jorde standses, efterafgrøder fjernes, og vandløb renses op, så markerne ikke forsumper. Derudover skal afgrøderne have den nødvendige næring i form af gødning.

Det er i sig selv en tragedie, at politikerne herhjemme i årtier har reduceret fødevareproduktionen i Danmark via braklægning plus udtagning af jord til urbanisering og påståede biodiversitetsbehov, og at de har lagt kvoter på næringsstoffer og krævet omlægning til økologi, der betyder tabt produktion.

Nu, hvor flertallet af europæiske lande indser katastrofen, kalder Rasmus Prehn (Danmarks fødevareminister, red.) forslaget om en øget fødevareproduktion for symbolpolitik. Jeg vil kalde det uanstændighedspolitik at lade være.

Det er i sig selv en tragedie, at politikerne herhjemme i årtier har reduceret fødevareproduktionen

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også