Læserbrev: Det du ønsker, kan du få

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Glumsø

Mange danskere, bl.a. Svend B. Carstensen fra Århus ønsker, at landbruget skal blive mere plantebaseret. Som 100 procent plantebaseret landmand kan jeg da godt synes, at det er en interessant ide.

De plantebaserede produkter skal have en rigtig god og lækker kvalitet, så vil forbrugerne købe dem, skriver Carstensen.

Men hverken han eller andre skriver om, hvilke produkter de vil have, vi skal lave lækre, i en tid hvor stribevis af plantebaseret fars og plantebaserede færdigretter introduceres i køledisken, men hvor salget er dalende.

Derfor er spørgsmålet: Hvad er det for en plantebaseret kost du og andre planteædere ønsker? Hvad I ønsker, kan I få – blot vi kan stole på, at I også vil købe det. Ellers lukker det igen.

For få år tilbage producerede vi her i Danmark masser af plantebaserede madvarer direkte til forbrugerne. De var lækre og gode – bl.a. gjaldt det ærter.

Som tidligere grønærtproducent, andelshaver og investor i produktionen kan jeg kun beklage, at vi blev nødt til at lukke med store økonomiske tab.

Efterspørgslen var der ikke, ligesom der gik omkostningstungt dansk bureaukrati i produktionen. Fabrikken lukkede – og nu importerer vi alle vores ærter til Danmark, fordi hverken forbrugere eller politikere bakkede op. Sådan er det også med meget andet plantebaseret kost.

Landmanden er parat til at producere, hvad forbrugerne vil købe, men med beklagelse må vi indrømme: sporene skræmmer. Og det er nu engang sådan, at forbrugerne ikke altid spiser, hvad politikerne og andre bedrevidende prædiker.

Vi landmænd dyrker gerne kvalitetsgrønne fødevarer på markerne, hvis I forbrugere er villige til at vælge dem til.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også