bannerPos

Finanslov begrænser ung dynamik

AF: BERITH NISSEN

NÆSTFORMAND I SLF, SØNDERJYSK LANDBOFORENING
04-12-2019 08:55
Der er ingen fremtid i at hæmme generationsskifter i familieejede virksomheder. Det er én blandt flere indsigelser mod den nye finanslov fra næstformanden i SLF.

Af : Berith Nissen, næstformand i SLF, Sønderjysk Landboforening

Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om en ny finanslov, som indeholder mange gode tiltag for normeringer, uddannelse, ældre, den grønne omstilling klima og natur.

Vi anerkender de positive tiltag, da vi også er godt tilfredse med, at der i den grønne omstilling afsættes midler til udtagning af landbrugsjord og skovrejsning. Her må vi forvente, at landmænd, der må opgive at dyrke jorden, får fuld kompensation for tabet. 

Finansiering skader landbruget

En række af finansieringsforslagene rammer faktisk ganske fornuftigt, for eksempel afgifter på on-line spil og casino og andre fornøjelser.

Jeg vil opfordre regeringen og forligspartierne til at tænke sig grundigt om en gang til

Men at der lægges ekstra afgifter på ejerskifte i landbruget, og for den sags skyld andre familieejede virksomheder, er helt godnat. Det er jo en afgift på, at driftskapitalen og soliditeten kan forblive i virksomheden og holde den økonomisk robust. Netop familieejede virksomheder er fremherskende i det vestlige Danmark, hvor de med en høj grad ved stabilitet og kontinuitet gennem generationer sikrer job og beskæftigelse i landområderne.

Vilkårene i forvejen for barske

Landbruget og landbrugets forarbejdningsvirksomheder og følgeerhverv udgør en stor del af den økonomiske og beskæftigelsesmæssige dynamo, som trænger til at blive styrket frem for yderligere belastning. Sagen er nemlig den, at unge landmænd i forvejen har meget svært ved at skaffe finansiering til køb af landbrug, og hvis de kan, er en stor del af finansieringen »dyre penge« til høj rente og hård afdragsprofil.

Øget arveafgift og tinglysningsafgift gør ondt værre

I den nye finanslov hæves arveafgiften fra 6 til 15 procent og tinglysningsafgiften indekseres op i forhold til prisudvikling. Det betyder reelt, at en ung køber til landbrug vil komme til at betale hele sin opsparing eller mere i skatter og afgifter for at komme i gang. De penge skulle i et sundt ejerskifte være gået til at udvikle og geare ejendommen til den grønne omstilling og klimatiltag, som kunne sikre en bæredygtig fremtid. Det rigtig ærgerlige er, at de hårde vilkår får mange unge landmænd til at fravælge at blive selvstændige landmænd.

Er det virkelig gennemtænkt?

Jeg vil til slut stille regeringen og forligspartierne spørgsmålet: »Er det virkelig gennemtænkt?« Jeg synes, regeringen fejler her. Landbruget er i forvejen under pres, med faldende råvaregrundlag til vores forædlingsindustrier i svine- og oksekødproduktion, hvor den store beskæftigelse er. Vi har faktisk brug for, at unge dynamiske landmænd kommer til og kan være med til at udvikle fremtidens landbrug under den grønne dagsorden. 

Jeg vil opfordre regeringen og forligspartierne til at tænke sig grundigt om en gang til. Der er ingen fremtid i at hæmme generationsskifter i familieejede virksomheder. Tværtimod: Giv dem mulighed for at fortsætte på et robust økonomisk grundlag, hvilket kan sikre grøn og klimavenlig konkurrenceevne.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.

Stor efterspørgsel på planteprotein

Den nystartede virksomhed Organic Plant Protein forventer at kunne aftage dansk avlede økologiske hestebønner og markærter til produktion af planteprotein allerede i 2021. Økologiske landmænd søges.

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Side 1 af 1747 (34930 artikler)Prev1234567174517461747Next